BarcelonaEl subministrament i el preu de l’energia són, juntament amb la burocràcia, els principals factors que frenen la competitivitat de l’economia catalana. Així ho conclou una enquesta de la Cambra de Comerç de Barcelona feta entre 3.182 empreses i que l’organisme va donar a conèixer ahir. En una escala de l’1 al 5, l’energia obté una nota de 2,4, mentre que el suport institucional (entorn administratiu i burocràcia) es queda tot just per sota de l’aprovat, amb un 2,47.
La indústria i el comerç són els sectors que fan una valoració més negativa del factor energia, mentre que la construcció, l’hostaleria i el comerç són els que atorguen la puntuació més baixa a l’entorn administratiu i burocràtic.
En canvi, el factor de competitivitat més ben valorat per les empreses és la qualitat i la quantitat de proveïdors que tenen al seu voltant. A més, també qualifiquen favorablement la dotació d’infraestructures de transport i telecomunicacions. Addicionalment, les empreses enquestades destaquen com a element positiu la quantitat i la qualitat dels treballadors de la zona, així com la regulació mediambiental.
Les empreses donen un aprovat just a la qualitat de la regulació del mercat de treball i també de la fiscalitat, i els atorguen 2,75 i 2,78 punts sobre 5, respectivament.
Pel que fa als factors interns de competitivitat, el més ben valorat és l’organització i direcció de les empreses, i també aproven els recursos tecnològics i la innovació de l’empresa. Els sectors de la construcció i els serveis concedeixen puntuacions baixes al factor de la internacionalització, mentre que la indústria valora aquest punt positivament.
La mala nota de l’energia i la burocràcia és transversal entre totes les empreses enquestades, independentment de la mida que tinguin. Ara bé, mentre que les companyies de més de 10 treballadors consideren que l’energia és el factor més penalitzador, les de menys de 10 empleats creuen que el pitjor factor és la burocràcia.