Endesa retalla els beneficis un 70% pel negoci del gas, l'impost extraordinari i un laude amb Qatar
La segona elèctrica de l'Estat guanya 742 milions d'euros el 2023
MADRIDEls extraordinaris no han jugat a favor d'Endesa, la segona elèctrica d'Espanya. La companyia va tancar el 2023 amb un benefici net de 742 milions d'euros. Això suposa una retallada d'un 70% en comparació amb els guanys històrics registrats el 2022 (2.541 milions d'euros), quan els preus de la llum i el gas van batre rècords. Endesa vincula la caiguda dels beneficis l'any 2023 a tres raons principals: la normalització dels preus del combustible fòssil, l'impost extraordinari del govern espanyol (208 milions d'euros) i un laude arbitral en contra per un contracte de subministrament de gas amb Qatar (450 milions d'euros).
"L'exercici del 2023 s'emmarca en un context de normalització del mercat energètic derivada de la caiguda en un 64% del preu mitjà del gas (índex TTF) i, en conseqüència, en un 48% del preu mitjà en el pool elèctric ibèric fins a 87 euros/MWh", apunta la companyia, que alhora recorda que va ser un any marcat per la caiguda de la demanda elèctrica i de gas. "Crec que no és una situació de referència, com tampoc ho va ser la del 2022", ha expressat el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, en roda de premsa.
Pel que fa als ingressos, l'elèctrica que dirigeix José Bogas va veure com l'any 2023 queien un 23%, fins als 25.459 milions d'euros. A la companyia, doncs, les coses no li han anat com a Naturgy o Iberdrola, que han registrat guanys històrics. Si no es tenen en compte els extraordinaris, el benefici net ordinari de l'energètica hauria estat de 951 milions d'euros, un descens del 60% respecte al 2022. Aquesta partida és la que serveix de guia per repartir el dividend. "Seguirem proporcionant una política de dividends clara i previsible, d'un mínim d'un euro per acció durant els pròxims tres anys", ha dit Bogas. Aquest dimecres al migdia l'energètica queia un 2,5% a la borsa espanyola.
Marc regulador i fiscal
La inversió del 2023 es va situar en 2.304 milions, patint un lleuger descens respecte al 2022. Un 72% d'aquesta es va destinar a la millora de la xarxa de distribució elèctrica i a les renovables (l'any passat, Endesa va tancar la seva última central de carbó a la península Ibèrica). En aquest sentit, Bogas ha tornat a exigir una "millora de la regulació i la fiscalitat" perquè les inversions no s'endarrereixin, un missatge enviat directament al govern espanyol. Bogas s'ha referit a les inversions necessàries per complir amb els objectius del Pla Nacional d'Energia i Clima, que el govern espanyol ha d'aprovar definitivament aquest mes de juny. Un dels elements que a ulls d'Endesa caldria revisar és el límit d'inversió a les xarxes elèctriques. Respecte a l'impost extraordinari del govern espanyol, Bogas creu que el fet de modificar-lo ha estat un "bon" senyal, però ha insistit: "S'ha d'eliminar".
Amb tot, la companyia manté els objectius del pla estratègic per als pròxims anys: "[Aquest 2023] hi ha hagut moltes penalitzacions, però defenso la gestió que s'ha fet. El 2024 complirem al 100%", ha afirmat.