Endesa i Iberdrola disparen els seus beneficis en l'any de la pandèmia

L'energètica dirigida per José Bogas va incrementar els guanys un 715% fins als 1.394 M€

Una torre de la MAT a prop de Bescanó.
24/02/2021
2 min

MadridEn un 2020 marcat per la pandèmia i en què les grans empreses d'altres sectors han patit importants pèrdues, dues de les principals energètiques espanyoles, Endesa i Iberdrola, han esquivat la crisi i van disparar els seus beneficis. En el cas d'Endesa, l'augment és espectacular: 1.394 milions d'euros, una xifra que representa un increment del 715,2% respecte a l'exercici anterior, quan va obtenir un benefici net de 171 milions d'euros  Els ingressos de l'energètica dirigida per José Bogas, això sí, es van reduir un 12,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas d'Iberdrola, que també ha publicat els resultats aquest dimecres, el benefici net gairebé triplica el d'Endesa i marca una xifra rècord, 3.610,7 milions d'euros. Suposa un increment del 4,2% respecte als guanys del 2019, quan els resultats també van ser molt elevats. La companyia, a més, puntualitza que el creixement hauria sigut del 10% sense l'impacte del covid-19. Iberdrola preveu mantenir beneficis importants durant el 2021. Segons les seves previsions, aquest any guanyarà entre 3.700 i 3.800 milions d'euros.

L'exorbitant benefici d'algunes companyies en un any de pandèmia, en què molts clients han tingut dificultats per pagar les factures, torna a posar en el punt de mira les elèctriques. Precisament, el 2021 es va encetar amb una pujada històrica del preu de la llum –i un augment de la demanda– que va tenir lloc en plena onada de fred pel temporal Filomena. Si el preu de la llum va patir un descens durant els primers mesos de la pandèmia de l'any passat, va començar a pujar al desembre amb un encariment mitjà de la factura d'un 7,2%.

Durant la presentació de resultats, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha subratllat que el grup ha posat el seu gra de sorra "al servei de la recuperació econòmica", amb inversions rècord de més de 9.200 milions i adjudicacions a més de 22.000 empreses "per sostenir 400.000 llocs de treball". Galán també ha destacat que en els pròxims 10 anys la companyia preveu realitzar grans inversions "per triplicar la capacitat en renovables i duplicar els ,actius de xarxes". Iberdrola també vol apostar per l'hidrogen verd i ha presentat 53 projectes per obtenir diners dels fons europeus antipandèmia del programa Next Generation EU.

Red Eléctrica guanya menys

A Red Eléctrica el 2020 no li va anar millor que el 2019, però va obtenir un benefici net de 621,2 milions d'euros, un 13,1% menys que l'exercici anterior. La caiguda del benefici de l'operador seria encara més suau, d'un 1,8%, si es descompten els 122,3 milions d'euros que va aprovisionar pel deteriorament dels actius d'Hispasat, l'empresa que opera satèl·lits de telecomunicacions presidida per Jordi Hereu i que forma part del grup.

L'operador del sistema elèctric no atribueix a la pandèmia la retallada dels beneficis sinó a altres elements, com l'aplicació dels nous paràmetres reguladors a l'activitat de transport a Espanya, que, segons el grup presidit per l'exministra socialista Beatriz Corredor, van provocar una caiguda en la xifra de negoci propera als 200 milions d'euros.

Els bons resultats d'Endesa i Iberdrola contrasten amb les pèrdues que va registrar Naturgy –l'antiga Gas Natural– el 2020, de 347 milions d'euros, segons va anunciar l'energètica el 4 de febrer. Els números vermells es deuen sobretot a la neteja en el balanç de la companyia –ara pendent de l'opa parcial per part del fons australià IFM– per valor de 4.900 milions d'euros.

stats