Economia10/05/2021

Les empreses que suspenen pagaments es disparen un 36% fins a l'abril

Les afectades són sobretot empreses petites; les grans i les mitjanes aprofiten la moratòria del govern per "apurar opcions"

A mesura que milloren les dades de la pandèmia del coronavirus n’hi ha unes altres, les de l’economia, que empitjoren. La setmana passada vam saber que l’economia catalana, com l’espanyola i l’europea, ha recaigut en la recessió i ara que s’està disparant el nombre d’empreses que es declaren en suspensió de pagaments.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, durant l’abril 112 empreses van presentar el concurs de creditors. Això és un 67% més que al mateix mes del 2019. Comparar aquest registre amb l’any passat no té gaire sentit, ja que en el moment més dur de la pandèmia i amb l’economia paralitzada, tan sols dues empreses van suspendre pagaments l’abril del 2020.

Cargando
No hay anuncios

Si ampliem el focus al període gener-abril, a Catalunya s’han presentat 369 concursos de creditors, un 36% més que dos anys enrere.

"Clarament hi ha una tendència de fons", explica Jordi Albiol, president de la Comissió de Mercantil, Concursal i Experts Judicials del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Tot i així, aquest expert explica que, de moment, les que van a concurs són empreses petites o microempreses, mentre que de grans "no en veiem" gaires. El motiu és la moratòria aprovada pel govern espanyol, i actualment en vigor fins al 31 de desembre, que permet no declarar el concurs quan, en condicions normals, les companyies hi estarien legalment obligades. Les empreses mitjanes i grans prefereixen "apurar opcions" ara que la moratòria els hi permet.

Cargando
No hay anuncios

A més, Albiol avisa que hi ha un factor que infla l’estadística: des de fa un parell d’anys cada cop s’utilitza més la llei de segona oportunitat, un mecanisme que permet a les persones que se'ls perdonin els deutes. Ara bé, per fer-ho han de declarar el concurs de creditors i això queda recollit a l’estadística oficial barrejat amb les empreses que han suspès pagaments.

Catalunya és la comunitat on més concursos es van presentar, cosa que en part és lògica perquè també és el territori amb més empreses. En concret, a Catalunya hi ha el 18% de les empreses d’Espanya, mentre que a Madrid hi ha el 16%. Tot i així, entre gener i abril els concursos de companyies catalanes van suposar el 22,7% del total mentre que les madrilenyes han suposat el 22,2%.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, si a Catalunya els concursos han crescut un 36% fins a l’abril en comparació amb el 2019 (un creixement en línia amb la mitjana espanyola), a Madrid ho van fer un 51%.

Cargando
No hay anuncios

On la crisi sembla que també s’està notant és al País Valencià: allà s’han presentat el 18% dels concursos de creditors fins a l’abril tot i representar únicament l’11% de les corporacions espanyoles (i en total els concursos han crescut un 59% respecte a dos anys enrere). A les Balears, la proporció entre nombre d’empreses i concursos de creditors està una mica per sota del 3% en tots dos casos.