Banca

Les empreses del sector financer català creixen un 40% en sis anys

Les companyies tecnofinanceres amb presència a Catalunya s'han triplicat des del 2017

BarcelonaL'ecosistema financer de Catalunya s'està reconfigurant des de fa anys. El procés de transformació dels bancs, el seu principal subsector, i l'entrada de nous actors, com les empreses fintech –tecnològiques que duen a terme serveis financers– i insurtech –tecnològiques del sector assegurador– han dibuixat un ecosistema més divers, potent i, el més important, en creixement.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi de mapatge presentat aquest dimecres pel departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat en un acte a la Borsa de Barcelona, que ofereix una radiografia dels serveis financers a Catalunya amb l'objectiu de posar a l'aparador els actius que té el país en aquest àmbit i reflexionar, conjuntament amb el sector, sobre els reptes i les oportunitats de futur.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2017, la Generalitat ja va elaborar un primer mapa per analitzar el sector i va decidir impulsar un clúster per combatre la pèrdua d'importància dins l'economia catalana: el 2009 les finances suposaven el 5,7% del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica), i ara són menys del 4%. Fa sis anys, el sector a Catalunya tenia 450 empreses entre bancs, asseguradores, fons d'inversió i altres, que ocupaven 98.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

628 empreses, un 40% més

Ara, el nou mapa elaborat per la Generalitat xifra en 628 les empreses que es dediquen a aquests serveis, un 40% més que el 2017, i que donen feina a un total de 99.763 treballadors. Pel camí hi ha hagut un agressiu procés de concentració bancària, amb expedients de regulació d'ocupació massius i fins i tot la marxa de les seus socials dels principals bancs, com és el cas de CaixaBank i el Banc Sabadell.

Cargando
No hay anuncios

Però aquestes decisions no han afectat els càlculs de Cluster Development, la companyia que ha elaborat l'informe, perquè ha comptabilitzat el conjunt dels ingressos i els treballadors d'aquests dos gegants bancaris al món, així com els que altres entitats tenen a Catalunya, encara que siguin estrangeres.

De fet, entre les 628 empreses comptabilitzades hi ha totes aquelles que tenen la seu social a Catalunya, també les que no la tenen i mantenen el seu centre de decisió aquí, com és el cas CaixaBank i Banc Sabadell, i també les companyies amb seu i centres de decisió en altres països, però que operen a Catalunya, com és el cas de Revolut o N26.

Cargando
No hay anuncios

El boom del sector 'fintech'

El creixement del sector ha estat impulsat en els últims anys per l'arribada dels nous actors en els segments fintech i insurtech, que han passat de 50 a 140 empreses. Ara bé, el pes de les assegurances –es té en compte la part del negoci dedicat als serveis financers– sobre el conjunt és el més elevat de tots, amb 200 companyies, el 32% del total. Per darrere hi ha venture capital & private equity (92) i la indústria auxiliar (80), que engloba empreses que ofereixen solucions tecnològiques i serveis de consultoria, legal i auditoria, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als treballadors, tot i l'onada d'acomiadaments de la banca, l'informe xifra un augment de prop de 2.000 empleats en sis anys, cosa que s'explica per la comptabilització dels treballadors que CaixaBank ha incorporat amb l'absorció de Bankia. Dels 99.763 empleats que té ara el sector, 63.249 són de la banca –de 17 entitats–, 14.527 de la indústria auxiliar i 13.974 de les asseguradores. Sumen el 91,9%. La facturació total d'aquest sector és de 46.400 milions d'euros, una xifra que inclou tota l'activitat de les empreses amb centres de decisió a Catalunya. En total suma 1.096.242 milions d'euros en actius, comptant els que tenen seu fora de Catalunya, però amb centres de decisió al Principat.

Reptes i oportunitats

Més enllà de la presència creixent de fintechs o d'un ecosistema digital i de formació, amb centres com la Barcelona Finance School i altres escoles de negocis, l'informe destaca l'existència d'un ecosistema amb possibilitats de creixement en matèria de sostenibilitat i la capacitat de Barcelona d'esdevenir un pol referent en innovació tecnològica dins el sector. La nota negativa és que es tracta d'un sector altament bancaritzat i concentrat en pocs actors, així com la debilitat de la capital catalana respecte a altres places financeres per la llunyania de les entitats reguladores o supervisores.

Cargando
No hay anuncios