La guerra a Ucraïna obligarà la Generalitat a trobar una nova ubicació des d'on posar en òrbita el segon nanosatèl·lit català. El primer dispositiu, batejat com a Enxaneta, es va enlairar el març de l'any passat des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. El Govern, però, ha decidit revisar els seus plans de cara al segon llançament, previst per a la tardor. "És una mesura necessària arran del que està vivint Europa", ha anunciat el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.
Les empreses russes al Mobile: "La gent normal vol el final d'aquesta guerra"
La GSMA va anunciar que retirava el pavelló de Rússia, però al congrés hi assisteixen almenys vuit empreses del país
L'Hospitalet de LlobregatL'estand és d'un blanc impol·lut, amb unes ratlles vermelles i blaves que podrien ser una pista. Fixant-t'hi bé, també hi ha uns adhesius d'un color lleugerament diferent del del fons que tapen alguna cosa. Fa només uns dies, a sota hi deia "Rússia". La representació al Mobile World Congress 2022 del país que la setmana passada va decidir envair Ucraïna ha quedat reduïda a un petit pavelló sense cap bandera ni referència al seu nom. Els organitzadors del congrés, la GSMA, van assegurar divendres en un comunicat que Rússia no tindria representació en l'esdeveniment, com a part de les sancions imposades per intentar aïllar econòmicament el govern de Vladímir Putin. Aquest veto, però, s'ha quedat a mitges.
Les empreses russes que ja havien programat la seva visita a Barcelona aquesta setmana sí que han tingut un espai a la fira, que s'ha inaugurat aquest dilluns i durarà fins dijous. Almenys vuit companyies han ocupat un estand anònim i sense representació institucional, encara que era el mateix govern qui les havia convidat a participar.
Anton Txuknov repeteix fins a tres vegades durant la conversa amb l'ARA que la seva companyia és totalment independent de l'administració russa. Soft és un negoci amb seu a Moscou que es dedica a desenvolupar sistemes de ciberseguretat contra atacs maliciosos de hackers. L'empresa ara està afectada per les sancions. "Depenem d'aquesta situació. Espero que [la guerra] acabi al més aviat possible, però no sabem ni què passarà demà", lamenta el conseller delegat de la companyia. No té clar com tornarà a Rússia, però aprofitarà per quedar-se un parell de setmanes més a Europa per fer negocis.
Fa una estona l'ha visitat al seu mostrador una representant de la GSMA que visita les companyies russes que finalment formen part del congrés. No vol donar el seu càrrec i es mostra incòmoda al ser preguntada pel comunicat en què la patronal de les telecos anunciava que aplicaria sancions a aquests negocis i els demanava que es quedessin a casa.
Per a Metakom-Alpha, és la primera vegada en una cita tecnològica d'aquestes dimensions. En una petita pantalla mostra vídeos amb alguns exemples del seu software, que fa servir la intel·ligència artificial per detectar sospitosos de terrorisme i persones armades en actitud estranya. Els seus serveis els fa servir la policia russa, però també els bombers quan busquen un gat perdut. La seva intenció era que la fira els servís per internacionalitzar el producte, però ara ja no hi confien tant. "La gent normal vol que el final d'aquesta guerra sigui el més ràpid possible", admet un dels propietaris, Serguei Sikov.
L'organització del Mobile ha demanat retirar tots els símbols russos del pavelló, però al mostrador de TrueConf encara n'hi ha un petit rastre en forma dels dolços de xocolata i llet condensada d'embolcalls en ciríl·lic per rebre els pocs visitants que s'hi acosten. "Tenim treballadors en una oficina a Ucraïna que s'han hagut de refugiar i els estem intentant ajudar", explica un portaveu d'aquesta empresa, que es dedica al softwareper a videoconferències empresarials. Són una companyia global amb operacions fora de Rússia i també tenen una seu europea a Polònia. "Esperàvem poder aconseguir clients aquí", afegeix el seu representant, sense gaire esperances que els presagis es compleixin.
Una altra empresa, el grup de seguretat informàtica Kaspersky, ha cancel·lat la roda de premsa que tenia programada per demà perquè els seus representants no han pogut arribar a Barcelona per la interrupció del trànsit aeri amb Rússia. Tot i així, el seu expositor continua obert als visitants.
"Si em trobés un rus, sé que em donaria la mà"
A mig pavelló de distància, Vladimir Lukashak esquiva congressistes vestit amb una samarreta i una dessuadora amb el nom i els colors d'Ucraïna. Fa vint anys que va deixar el seu país i viu a Andorra, on va fundar una petita empresa de distribució d'electrònica. La seva família, "gràcies a Déu", està per ara fora de perill. Al Mobile l'acompanya el seu nebot adolescent, que arrossega una petita maleta d'on treu una bandera ucraïnesa. Explica que ha vingut al congrés a fer negocis i ensenya els missatges de suport que li han enviat alguns dels seus proveïdors.
També celebra haver-se trobat amb una empresa de bateries portàtils per a mòbils que el vol ajudar a enviar-ne a Ucraïna per mantenir comunicats els seus compatriotes davant els talls de llum. "Si em trobés aquí un rus, sé que em donaria la mà i em demanaria perdó en nom del seu país", diu.
El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, s'ha estrenat aquest dilluns al Mobile World Congress com a president de la GSMA, la patronal d'operadores de telecomunicacions que organitza el congrés. En el seu discurs inaugural, el directiu ha reclamat un nou marc regulatori per al sector que tingui en compte el cost del desplegament de la xarxa i que redueixi la càrrega de les inversions que han d'assumir les empreses. "Respectem tots els actors de la nova economia. Però nosaltres també mereixem respecte. És impossible afrontar els nous temps amb les velles normes. El nostre sector no demana privilegis, sinó justícia", ha dit.