Les empreses pagaran el dèficit
L’Estat apujarà al 20% el tipus dels pagaments avançats de societats per complir amb Brussel·les
MadridEl ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, va explicar ahir davant de la comissió d’economia del Congrés de Diputats les mesures que Espanya ha de prendre per evitar una multa de Brussel·les per l’excés de dèficit, que inclouen la restitució dels pagaments fraccionats de l’impost de societats. Serà amb un tipus del 20%, va dir, i per a empreses amb una facturació de més de 20 milions. Això vol dir que en la pràctica s’apujarà l’impost a les grans empreses, que pagaven un 12% per anticipat abans que l’executiu de Rajoy eliminés aquestes bestretes a principis d’aquest any.
El moviment va generar un forat en la recaptació de l’Agència Tributària i Brussel·les va aixecar la veu d’alarma. Amb l’eliminació d’aquest pagament anticipat, a la pràctica, es rebaixaven els impostos a les grans empreses, però la pressió dels organismes internacionals ha forçat a reconsiderar la mesura, que es restitueix amb més duresa. Això ha generat malestar entre algunes grans empreses, segons fonts fiscals. Guindos pretén tapar el forat amb els 6.000 milions addicionals que, calcula, recaptarà el tribut.
Una multa de 5.400 milions
El titular d’Economia en funcions va recordar els desviaments continuats de dèficit que ha patit l’economia espanyola els últims anys, que han fet que Brussel·les perdi la paciència, i va alertar que, sense govern, es poden agreujar els desequilibris econòmics. El ministre va explicar que a l’abril el govern espanyol ja va fer unes retallades de 4.000 milions, que la Comissió Europea no va considerar suficients. L’executiu comunitari va perdonar la multa a Espanya al juliol, però va iniciar més accions punitives contra l’executiu de Rajoy.
Per això, va afirmar Guindos, l’amenaça de multa encara és vigent, després que la Comissió Europea emetés un advertiment a Espanya a l’agost, a la vegada que va estendre els terminis de reducció del dèficit fins al 4,6% aquest any, el 3,1% el que ve i el 2,2% el 2018. Abans del 15 d’octubre Espanya ha de presentar davant de Brussel·les les mesures adoptades, i si en avaluar-les la CE considera que no són suficients, l’Estat “tornaria a afrontar sancions”.
Aquesta multa pot elevar-se fins al 0,5% del PIB, 5.400 milions d’euros, i, a diferència de la multa perdonada anteriorment, l’Estat no pot presentar-hi al·legacions. A més, també hi hauria una suspensió del pagament dels fons estructurals, que es pot aixecar si l’Estat adopta mesures eficients en el procediment de dèficit excessiu.
Guindos, en definitiva, acudia al Congrés per implorar als grups suport a les mesures d’estabilitat, ara que el govern està en funcions. “Si Espanya pren mesures eficaces abans del 15 d’octubre, [la multa i la suspensió de fons estructurals] no haurien d’aplicar-se”, va explicar el ministre, que va considerar que és “imprescindible” restituir els pagaments fraccionats. Per fer-ho, l’executiu aprovarà un decret llei que haurà de ser convalidat pel Congrés.
El ministre en funcions va comparèixer després d’explicar el nomenament de José Manuel Soria per a un càrrec directiu del Banc Mundial, i davant d’una comissió d’economia del Congrés hostil. No és la primera vegada que l’executiu de Mariano Rajoy intenta pressionar el Parlament amb l’amenaça de multa de Brussel·les. El primer argument del president en funcions era que, sense pressupostos, no es podria enviar un pla d’ajust i la multa seria segura. Ara que els temps parlamentaris ja s’han accelerat, i serà impossible enviar un nou pressupost, l’executiu canvia el discurs, i admet que amb mesures puntuals es pot complir amb Brussel·les.