Economia 02/03/2021

Les empreses cotitzades suspenen en paritat: les dones només representen el 26% als consells d'administració

Només les companyies de l'Íbex-35 compleixen amb l'objectiu marcat per la CNMV del 30%

2 min
El rànquing de les empreses amb més dones i amb menys presència femenina

MadridDesprés d'anys d'estancament, les empreses espanyoles cotitzades avancen en paritat als consells d'administració, tot i que segueixen sense complir amb els objectius marcats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Comissió Europea. Les dones només representen el 25,8% als consells d'administració de les cotitzades, percentatge que baixa al 22,9% si no és tenen en compte les companyies de l'Íbex-35. Són dades del 2020 publicades aquest dimarts a l'estudi anual que fan la consultora Atrevia i l'escola de negocis IESE i que mesura l'evolució de la paritat a les grans empreses. Les xifres encara estan lluny del 30% que recomana la CNMV i del 40% defensat per Brussel·les. El 2019 la presència femenina als consells d'administració de les cotitzades representava el 23,1%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cara més positiva és l'avanç en igualtat de les empreses de l'Íbex-35, que per primera vegada superen el 30% de dones als consells d'administració (31,17%). En l'últim any s'han incorporat 15 dones conselleres a les empreses del selectiu. Tot i això, només hi ha quatre companyies –Red Eléctrica, CaixaBank, IAG i Banco Santander– amb entre el 40% i el 50% de presència femenina als seus consells d'administració. L'altra cara de la moneda són les 14 companyies del selectiu que tenen menys del 30% de dones al màxim òrgan de govern, entre les quals el Banc Sabadell (26,7%) i Naturgy (25%).

L'autora de l'informe i experta en direcció d'empreses, Nuria Chinchilla, destaca que les empreses de l'Íbex són "la locomotora de la paritat" de les 127 d'empreses cotitzades i que han aconseguit l'objectiu del 30% marcat per a CNMV per al 2020: "Fa un any dèiem que no podria ser i finalment sí que s'ha aconseguit". Chinchilla, que no és partidària de les quotes obligatòries, considera "factible" que el 2022 es pugui arribar al 40% que marca la CNMV, almenys en les empreses de l'Íbex-35.

Més dones, el mateix poder

Malgrat els avenços numèrics, la CNMV va advertir fa poc que l'augment de conselleres no es tradueix en més poder per a les dones, que segueixen sense acumular poder executiu. De fet, només hi ha dues dones presidint empreses de l'Íbex (el 5,7%): Ana Botín al Santander i Beatriz Corredor a Red Eléctrica. Bankinter també té una directora executiva, María Dolores Dancausa. L'informe d'IESE i Atrevia, en canvi, constata un lleuger augment de les responsabilitats de les dones als consells d'administració. "És una carrera de fons", assegura Chinchilla.

A la resta d'empreses cotitzades, 92, encara els queda molt de camí per recórrer per aconseguir complir amb les recomanacions de paritat. N'hi ha 10 (tres menys que el 2019) que no tenen cap dona al seu consell d'administració, com NH Hoteles, la catalana Nextil (Dogi) i Borges Agricultural & Industrial Nuts. Entre les que són més paritàries hi ha Adolfo Domíngez, l'única que té més dones que homes (57,1%) al seu consell d'administració.

stats