Economia07/10/2019

Les empreses que es declaren en concurs es disparen un 40%

Els procediments concursals que entren als jutjats vorejen els màxims registrats durant la crisi

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLes dades judicials sobre els procediments concursals (les antigues suspensions de pagaments i fallides d’empreses) ja reflecteixen l’empitjorament de l’economia. Segons les estadístiques difoses ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), als jutjats mercantils de Catalunya es van presentar en el primer semestre d’aquest any 1.048 concursos, un 40,1% més que els 748 del mateix període de l’any anterior. Durant el segon trimestre es van presentar 528 procediments, gairebé un 36% més que el mateix trimestre de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per trobar una xifra similar cal anar al quart trimestre del 2013, quan es van registrar 516 concursos de creditors a Catalunya. Durant la crisi, el màxim es va registrar al primer trimestre del 2013, quan hi va haver 579 concursos de creditors. Abans de la crisi, el segon trimestre del 2007, a Catalunya només es van registrar 60 procediments concursals. I, després dels màxims del 2013, les fallides empresarials van anar disminuint i van arribar a un mínim de 217 concursos en el tercer trimestre del 2017. Des d’aleshores el nombre de procediments ha anat sempre en augment.

Cargando
No hay anuncios

En el conjunt de l’Estat, al segon trimestre d’enguany es van presentar 1.728 concursos de creditors. Catalunya és la comunitat on n’hi va haver més, ja que els 528 registrats són quasi un 31% de tots els d’Espanya. A més, a Catalunya es van registrar el doble de concursos que a la segona comunitat, que és Madrid, amb 262. La tercera comunitat va ser el País Valencià, amb 211, i després Andalusia, amb 205.

Totes aquestes dades fan referència als concursos de creditors d’empreses, que es tramiten als jutjats mercantils. Però, a més, hi ha els concursos que afecten persones físiques que no tenen activitat empresarial. Són aquelles persones que no poden fer front als seus deutes i que, des del 2016, amb la reforma de la llei concursal, poden declarar-se en concurs als jutjats de primera instància i instrucció. Durant el segon trimestre d’aquest any es van declarar en concurs 403 persones a Catalunya. És la xifra més alta des del 2016, amb un augment de quasi el 42% respecte del mateix trimestre de l’any anterior.

Cargando
No hay anuncios

A tot Espanya es van declarar en concurs 1.254 persones el segon trimestre d’aquest any, una xifra que representa gairebé un 46% més que la del mateix trimestre de l’any anterior. Catalunya és la comunitat on es van declarar en concurs més persones físiques, amb un 32% del total de l’Estat, i quasi el doble que a Madrid, que ocupa el segon lloc amb 208 concursos de creditors de persones físiques sense activitat empresarial. El tercer lloc l’ocupa Andalusia, amb 164 persones que es van declarar en concurs, seguida del País Valencià, amb 160.

A tot Espanya, durant el segon trimestre es va arribar a la fase de conveni en 138 concursos de creditors, mentre que 745 van iniciar la fase de liquidació, una xifra que és un 11,3% inferior al mateix període de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Més acomiadaments

Les dades del Poder Judicial referides a les demandes per acomiadament tramitades als jutjats del social també reflecteixen l’impacte de l’alentiment de l’economia. Si bé al segon trimestre es van registrar a Catalunya 5.197 acomiadaments, per sota dels 5.625 del primer trimestre, hi va haver un increment del 15,5% respecte del mateix trimestre de l’any anterior.

Cargando
No hay anuncios

El nombre de demandes per acomiadaments del segon trimestre va ser el més alt des del primer trimestre del 2014, quan se’n van registrar a Catalunya 6.072 en total. En el conjunt de l’Estat el nombre d’acomiadaments durant el segon trimestre va elevar-se a 28.121, amb la qual cosa Catalunya va registrar quasi el 18,5% dels acomiadaments a l’Estat. En demandes, la segona comunitat on se’n van registrar més després de Catalunya va ser Madrid, amb 5.172, i la tercera va ser Andalusia, on es van tramitar 4.364 procediments d’acomiadament. Així, mentre Catalunya dobla Madrid en nombre de procediments concursals, tant d’empreses com de persones físiques sense activitat empresarial, el nombre d’acomiadaments és molt similar a les dues comunitats.