GOVERN CORPORATIU
Economia12/08/2018

Les empreses catalanes de l’Íbex suspenen en paritat

Un de cada cinc membres en els consells d’administració és una dona, un volum inferior al que fixa la CNMV

Albert Cadanet
i Albert Cadanet

BarcelonaAmb el nomenament del nou govern de Pedro Sánchez es va assolir una fita històrica: per primera vegada l’executiu espanyol comptava amb més dones que homes. El líder socialista també va anunciar que volia recuperar el ministeri d’Igualtat i la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, va dir que es comprometia a fer que els consells d’administració de les empreses espanyoles siguin paritaris de cara al 2023. Però el canvi radical que ha viscut la política contrasta amb la situació actual en el sector empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De mitjana, un de cada cinc membres en els consells d’administració de les empreses que tenen la seu operativa a Catalunya és una dona. Aquesta xifra és la mateixa a la resta d’Espanya, un valor que s’allunya del que proposa la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Segons el codi de bon govern d’aquest organisme, com a mínim un 30% del consell d’administració hauria d’estar format per dones. A més a més, la Comissió Europea va fixar que, de cara al 2020, totes les grans companyies dins la Unió Europea comptin amb un 40% de presència femenina al govern corporatiu, una proposta que afecta al voltant de 5.000 firmes.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les propostes governamentals que s’estan tirant endavant, el percentatge de dones a les taules de govern de les cotitzades catalanes ha variat de manera molt discreta. El 2012, un 12% dels consells d’administració estaven formats per dones, mentre que la xifra actual és nou punts superior (21%).

A Catalunya, només dues empreses compleixen amb els estàndards marcats per la CNMV i cap de les set cotitzades respecta el percentatge que ha marcat la UE. Les que són més a prop de complir les exigències de paritat europees són Grifols i Cellnex. El 36% dels membres que conformen els seus consells d’administració són dones. En els dos casos hi ha cinc conselleres i nou consellers.

Cargando
No hay anuncios

El cas de Cellnex és especialment rellevant, ja que era una de les empreses amb la taxa de paritat més baixa de tot l’Íbex-35. L’any passat les dones representaven el 17% del govern corporatiu, mentre que en els exercicis anteriors aquest percentatge era només del 9% (hi havia una sola dona i 10 homes). Però el mes de març passat la família Benetton va adquirir el 30% del capital social de Cellnex -arran de l’opa que Atlantia i ACS van executar sobre Abertis-, cosa que va obrir la porta a la incorporació de noves integrants a la taula.

Precisament Abertis, part implicada en l’operació (era l’anterior principal accionista de Cellnex), també va patir una forta transformació en el seu consell d’administració amb l’arribada d’ACS (la constructora de Florentino Pérez). En el seu cas, però, va passar tot el contrari. Abans de l’opa, Abertis era una de les companyies de l’Íbex-35 amb més presència femenina al seu consell (40%) i l’única catalana que complia amb les exigències europees i espanyoles. Ara aquest percentatge ha quedat reduït al 12% (dues dones i 15 homes).

Cargando
No hay anuncios

Però la firma que més s’allunya de la paritat és Gas Natural, rebatejada a finals de juny com a Naturgy. Una sola dona en qualitat de consellera independent forma part d’un consell que l’any passat va patir una reestructuració. L’energètica va decidir reduir aquest òrgan directiu en la recerca de més “simplificació i eficiència”. Abans d’aquest canvi, el consell d’administració estava format per tres dones i 15 homes.

La resta d’empreses amb seu operativa a Catalunya (CaixaBank, Banc Sabadell i Colonial) registren unes taxes de paritat inferiors a la mitjana catalana (veure gràfic).

Cargando
No hay anuncios

Absència en els càrrecs de pes

A part de la poca presència femenina al capdavant de les grans empreses, gairebé cap dona ha ocupat un càrrec d’especial rellevància, ja sigui en qualitat de presidenta, vicepresidenta o consellera delegada. Des del 2012 i fins avui, només una sola dona ha aconseguit situar-se en una posició d’alta responsabilitat. Es tracta de Carmen Godia Bull, que va ocupar el càrrec de vicepresidenta d’Abertis fins a l’any 2013. Godia es va mantenir al consell d’administració com a consellera independent els exercicis següents, fins que va abandonar el govern corporatiu després de l’opa sobre la companyia.