Economia21/07/2014

El 70% dels grans empresaris volen més autogovern per a Catalunya

Un informe de PwC destaca que la majoria volen un diàleg entre governs que acabi amb un acord entre les parts. Un 26,7% dels empresaris volen que es faci la consulta. Només el 4,4% és partidari de la independència

Efe
i Efe

BarcelonaUn informe elaborat per la consultora PwC a partir del testimoni d'un centenar d'empresaris catalans revela el suport al diàleg entre els govern català i espanyol per buscar un acord entre les dues parts. La majoria dels enquestats volen més competències per a Catalunya: un millor finançament i la reforma de la Constitució reben també el suport dels empresaris, un 4,4% dels quals és partidari de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe, que es titula 'Temes candents de l'economia catalana. Visió dels empresaris' i a la presentació del qual ha assistit el president català, Artur Mas, dóna a elegir als consultats entre cinc opcions de "desenllaç que hauria de tenir el procés sobiranista català", però no permet elegir més d'una resposta. L'opció més elegida, amb un 31,1 %, és l'aposta pel "diàleg entre els governs d'Espanya i Catalunya que busqui un acord entre les dues postures", mentre que la segona, avalada pel 26,7 % de l'empresariat català, és "la convocatòria del referèndum que planteja el Govern".

Cargando
No hay anuncios

La tercera amb més suports, amb un 22,2 %, seria "reformar el finançament autonòmic i altres qüestions que planteja el Govern", mentre que un 15,6 % dels enquestats seria partidari de començar un procés de reforma de la Constitució que permeti donar resposta a les peticions plantejades. Un 4,4 % dels enquestats creu que el final del procés hauria de ser la independència de Catalunya.

Malgrat que l'aposta pel diàleg suscita el suport explícit d'un 31% dels enquestats, fonts de PwC han subratllat que l'apel·lació a l'entesa es pot veure també reflectida en altres opcions, com en la de la reforma de la Constitució o bé la del finançament autonòmic, amb la qual cosa el percentatge a favor del diàleg rondaria el 70%. Totes aquestes opcions impliquen que Catalunya assumeixi més competències.

Cargando
No hay anuncios

"Preocupats pel procés"

De fet, l'informe deixa clar, a partir dels testimonis recollits, que "els responsables de les grans empreses catalanes estan preocupats pel procés" i que, "per damunt de tot, criden al diàleg" entre les parts implicades "gairebé amb desesperació". A més d'aquesta "petició reiterada" a la classe política que s'assegui "a parlar i a negociar", l'empresariat desitja més "celeritat" a l'hora d'emprendre aquest camí, ja que "la prolongació del problema no està contribuint a acostar-se a la solució o a reduir la distància que separa les diferents postures de les forces polítiques", segons l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

Un 47,8 % d'empresaris consultats asseguren que, de moment, el debat sobiranista no ha tingut "cap" impacte sobre l'economia catalana i en les futures inversions empresarials, però que sí ha tingut efectes negatius sobre les relacions econòmiques i empresarials entre Catalunya i Espanya.

L'informe es nodreix d'entrevistes individuals amb presidents, consellers delegats i executius de grans empreses catalanes, d'un qüestionari enviat a una mostra de directius i d'una trobada amb empresaris a la seu de PwC per parlar de nou assumptes, entre ells els "escenaris de futur per a Catalunya". Entre els enquestats hi ha l president d'Abertis, Salvador Alemany; el conseller delegat d'Esteve, Albert Esteve; el president d'Hotusa, Amancio López; el president d'Agbar, Ángel Simón, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola; el president de Comsa-Emte, Jordi Miarnau, el president de Catalana Occident, José María Serra, el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, o bé el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra.

Cargando
No hay anuncios

Marxar de Catalunya

A la pregunta de si contemplen plans alternatius per fer front a un hipotètic canvi del marc institucional, la majoria "no han incorporat el procés sobiranista a la planificació dels seus negocis", mentre que d'altres contemplarien "el trasllat de les seves activitats fora de Catalunya si es consuma la separació d'Espanya", encara que l'estudi assegura que es tracta d'una idea "clarament minoritària". En el que sí hi ha un consens és en què l'eventual exclusió de Catalunya de la UE seria "un desastre no desitjat".

Cargando
No hay anuncios

Respecte a l'evolució econòmica, aquests empresaris es mostren moderadament optimistes sobre que els rigors de la recessió hagin quedat definitivament enrere, però creu que "la previsible creació de llocs de treball difícilment compensarà el fort augment de l'atur acumulat".