Els empresaris aposten per la col·laboració público-privada com a eina per a la recuperació econòmica

El conseller delegat de la GSMA posa com a exemple d'entesa la Fira de Barcelona

3 min
Una imatge de la taula rodona.

BarcelonaLa col·laboració de les administracions públiques amb el sector privat serà clau en la recuperació de l'economia després de la pandèmia. Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extraure de la taula rodona Diàlegs per a la recuperació, organitzada per l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i en la qual han participat, a més de l'alcaldessa de la localitat, destacats empresaris i membres d'institucions, com la Fira o el Mobile World Congress.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una taula mig presencial mig telemàtica que, al marge dels problemes tècnics de connexió, ha deixat clar que la Fira de Barcelona és l'exponent d'aquesta col·laboració. Ho han dit l'alcaldessa Núria Marín, però també el conseller delegat de la GSMA (l'empresa organitzadora del Mobile), John Hoffman, i el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat. Una Fira que aquest dimarts va tornar a obrir portes amb la celebració de l'ISE i que preveu iniciar el camí de la recuperació el 28 de juny, amb una nova edició —reduïda— del Mobile.

El moderador, Josep Cuní, ha recordat que el MWC va ser la primera gran exposició que es va suspendre per la pandèmia i, ara, la primera que es reprendrà. Per la seva banda, Pau Relat posava la institució firal com a model de cooperació entre el sector púbic i el privat per a la recuperació: "La Fira té més sentit ara amb el seu model de col·laboració", ha dit.

Una tesi a la qual, via telemàtica, s'ha sumat John Hoffman, que ha posat la Fira com a model d'èxit, creador de negoci i d'ocupació. I, en temps de pandèmia, ha apuntat Hoffman, s'ha mostrat com una família ajudant-se els uns als altres. Per això, l'executiu de la GSMA ha cridat a "unir forces i pensar tots junts què s'ha de fer". "Treballar tots junts ens portarà a una economia més resilient i sostenible", ha dit, sense oblidar de fer una picadeta d'ull a l'alcaldessa de l'Hospitalet, on hi ha les instal·lacions de la Fira que acullen el Mobile. "Tenen sort de tenir-la com a líder", ha dit, adreçant-se als assistents.

Ha donat suport a la tesi de Hoffman Montserrat Figuerola, directora de l'Hospital de Bellvitge, que ha incidit en el fet que una de les lliçons de la pandèmia és la capacitat de transformació ràpida de les relacions entre les institucions i les empreses, i ha recordat alguns reptes que es van superar amb aquesta col·laboració, com la necessitat d'oxigen als hospitals els primers mesos de l'epidèmia.

Toc d'atenció de Carnero

Sobre la sostenibilitat hi ha incidit especialment el president de Puig, Marc Puig. "Som una empresa familiar que aspira a deixar un món millor a la següent generació", ha explicat el primer executiu del grup de perfumeria i moda, i per això ha animat els presents a treballar per una economia més sostenible. El toc d'atenció, però l'ha fet el president del comitè d'empresa de Seat i membre del consell de supervisió de Volkswagen, Matías Carnero. El també president de la UGT de Catalunya ha denunciat que la UE "penalitzi amb multes milionàries" les empreses de l'automoció "només per no anar amb la rapidesa que vol" en la via de la transició ecològica, i ha demanat el suport dels ajuntaments i les administracions per impulsar el cotxe elèctric.

La jornada ha servit també perquè l'alcaldessa de l'Hospitalet anunciés que el seu consistori presentarà als fons europeus Next Generation set grans projectes "transformadors i innovadors", valorats en uns 740 milions d'euros i capaços de generar uns 15.200 llocs de treball.

stats