Serveis

El TSJC ordena al Govern pagar gairebé 305 M€ a ATLL (Acciona)

El tribunal estima diversos recursos de l'antiga concessionària d'abastiment d'aigua

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la Generalitat ha de pagar gairebé 305 milions d'euros a l'antiga Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la companyia d'abastiment d'aigua en alta que tenia la concessió de l'administració catalana, que va liquidar el contracte després que els tribunals el consideressin nul. El TSJC ha dictat tres sentències en què, a més, estableix que el Govern ha de pagar a ATLL, que tenia com a accionista majoritari Acciona, pel servei que va donar els mesos de gener i febrer del 2019 i, a més, ha de tornar a la concessionària la garantia que va dipositar quan es va fer càrrec del servei el 2012. Per acabar, el Govern haurà d'indemnitzar el cost de l'aval des que s'havia d'haver tornat fins a la devolució efectiva.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern ja ha anunciat que està estudiant si presentarà un recurs contra aquestes sentències i que esperarà que es pronunciï el Suprem, segons han indicat a l'ARA fonts de l'executiu català. En qualsevol cas, han indicat les mateixes fonts, qualsevol pagament que s'hagi de fer en un futur, quan hi hagi sentència ferma, no computarà com a dèficit nou perquè ja es va anotar comptablement en l'exercici corresponent a la liquidació del contracte.

Cargando
No hay anuncios

La primera sentència estima parcialment el recurs que va presentar ATLL contra la liquidació del contracte i estableix que l'antiga concessionària té dret a rebre 262,8 milions d'euros pel cànon no amortitzat. A més, també es reconeix el dret a rebre 38,2 milions d'euros per les inversions que havia fet que encara no s'havien amortitzat, a més de 3,3 milions d'euros més pels costos de licitació i constitució.

Malgrat dictaminar que el Govern ha de fer aquests pagaments, la quantitat que reclamava ATLL era molt superior: entre 874 i 1.074 milions d'euros. Però els magistrats no estimen les peticions de lucre cessant de la concessionària, que reclamava gairebé 800 milions d'euros per aquest concepte, perquè consideren que la llei de contractes públics estableix que, "en els supòsits en què es declari la nul·litat de l'acte d'adjudicació d'un contracte administratiu [i així va ser en el cas d'ATLL], l'obligació d'indemnitzar els perjudicis que hagi sofert l'adjudicatari no comporta que s'incloguin en el quàntum indemnitzatori els perjudicis derivats del lucre cessant".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta sentència també rebutja l'acusació de desviació de poder per part de la Generalitat. En aquest sentit, la resolució indica que en el present cas "l'actuació de l'administració, en tant que s'ha apartat de l'ordenament jurídic, i no ha sigut coherent amb ell, mereix la sanció de nul·litat [l'adjudicació va ser declarada nul·la pels tribunals], però això no implica l'existència d'uns motius o intencions ocults en l'actuació de l'administració per apartar-se de manera conscient i deliberada de l'ordenament jurídic perjudicant la demandant [ATLL], o almenys això no s'ha acreditat".

ATLL havia de deixar de prestar el servei el 31 de desembre del 2018 i a partir d'aquell moment se n'havia de fer càrrec l'ens públic ATL, creat per la Generalitat, però el cert és que ATLL no va lliurar els actius fins al febrer. En una segona sentència, el TSJC estableix que els mesos de gener i febrer del 2019 "en què es va prestar efectivament el servei han de seguir el mateix règim retributiu", tal com s'establia en el contracte.

Cargando
No hay anuncios

La tercera sentència també estima el recurs interposat per Acciona contra la resolució que havia denegat la devolució de la garantia definitiva del contracte del 27 de desembre del 2012 de 29,8 milions d'euros. El text anul·la i reconeix el dret de l'actora a la devolució de la garantia definitiva, així com a ser rescabalada de les despeses de manteniment de l'aval des que es va haver de produir la devolució fins a la seva definitiva cancel·lació, amb els interessos corresponents des que Acciona va retornar les instal·lacions el 3 d'abril del 2019.

La gran privatització

ATLL va ser considerada la privatització més gran de la Generalitat, per gairebé 1.000 milions d'euros, en un moment en què el Govern havia de retallar despeses per complir amb l'austeritat i reduir el dèficit. El servei va ser adjudicat a ATLL, una companyia majoritàriament participada per Acciona, que es va fer càrrec del servei d'abastiment d'aigua en alta, és a dir, als ajuntaments i les companyies distribuïdores, a partir del gener del 2013. Però el concurs va ser recorregut als tribunals per Agbar i primer el TSJC i finalment després el Tribunal Suprem el 2018 van declarar nul·la l'adjudicació. Els tribunals van considerar que la Generalitat havia modificat les clàusules del concurs en un aclariment sobre el calendari d'obres que va fer el director de serveis del departament de Territori i Sostenibilitat. Això, segons el tribunal, suposava una modificació del concurs "afectada per dos dels motius de nul·litat".