Empreses

Retrat robot dels concursos d'empreses: catalanes, micropimes i dedicades al comerç

El 2021 Espanya va registrar un 52% més de concursos, però es manté com un dels països europeus amb el nivell més baix

Una quarta part dels concursos de creditors en empreses que es van presentar el tercer trimestre corresponen a comerços.
3 min

MADRIDSi tres coses han caracteritzat els concursos de creditors a l'Estat el 2021 és que la majoria eren catalanes, micropimes i es dedicaven al comerç. Aquest és el retrat robot de les xifres sobre concursos d'empreses que ha donat a conèixer el Consell General d'Economistes (CGE) aquest dilluns. Els economistes destaquen que l'any passat es van registrar un total de 7.062 concursos d'empreses, cosa que es tradueix en un 52% més de concursos en comparació amb el 2020, malgrat que va estar vigent la moratòria concursal aprovada pel covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tanmateix, els economistes anticipen que la xifra continua sent "positiva" si es compara amb les empreses que es creen i es mantenen (els concursos van afectar el 0,21% del total del teixit empresarial). Però també si es mira la resta de països europeus: Espanya és el segon estat amb una ràtio concursal més baixa (només 13 de cada 10.000 empreses presenten un concurs de creditors, quan la mitjana europea se situa entorn de 47, segons es desprèn de l'Atles concursal del 2022 del CGE).

Si la xifra es mira al detall, s'observa que Catalunya és la comunitat autònoma que lidera els concursos. En concret, es passa de 1.235 concursos el 2020 a 2.446 el 2021, és a dir el 34% del total de concursos d'Espanya. Per demarcacions, Barcelona se situa al capdavant amb 2.116 concursos. Sobre el total d'empreses catalanes, la ràtio de concursos se situa en el 0,39%. A Catalunya la segueixen Andalusia, Madrid i el País Valencià. Totes quatre comunitats sumen el 74% dels concursos.

Com altres anys, el tipus d'empresa més afectada és la micropime, és a dir, aquelles empreses amb menys de 10 treballadors. Aquest tipus va suposar el 40% del total dels concursos a l'Estat (2.815 empreses). Tanmateix, els economistes destaquen que s'observa una disminució sobre el total de concursos perquè prenen pes els de persones físiques, és a dir, treballadors autònoms. Aquests van créixer un 23% el 2021 (2.319 en total) i representen el 32,8% del total. El motiu d'aquest creixement és la modificació de la "segona oportunitat" incorporada a la llei concursal. Per sectors, qui pren protagonisme aquest cop és el comerç, de bracet amb els serveis professionals, l'hostaleria i la construcció.

Cap a una "normalització" dels concursos

Entre els anys 2013 i 2021 els concursos de creditors a Espanya van disminuir i es van "estancar", deixant enrere les xifres que havia comportat la crisi financera del 2008 (l'any 2013 es va registrar un pic de 9.143 concursos). Malgrat la crisi del covid-19, tampoc es van accelerar de forma abrupta, fruit de les mesures desplegades pel govern espanyol, en particular la moratòria concursal, que va ser reemplaçada per la reforma de la llei concursal, que va entrar en vigor al setembre. A més, els economistes destaquen que es creen moltes més empreses que les que han de declarar concurs.

De cara al 2022, i seguint la tendència d'aquest 2021, els economistes preveuen un creixement de les insolvències però destaquen que això no es pot llegir com un símptoma de "crisi, sinó de regularitat", en paraules d'Alejandro Latorre, membre del Consell General d'Economistes. "La utilització del concurs és una eina més davant les dificultats [empresarials]", ha apuntat l'economista en roda de premsa. Amb les dades recollides fins ara del 2022, l'organisme preveu un creixement de les insolvències d'un 20%, per un 11% el 2023. En concret, fins al tercer trimestre del 2022 els concursos de creditors van créixer fins a 3.618, una xifra en què destacaven els de treballadors autònoms. Els economistes preveuen una desaparició de les constructores petites fruit de l'alça actual dels costos energètics i de les matèries primeres, així com de la falta de mà d'obra.

stats