Empreses

Radiografia de la multinacional catalana: pime, de Barcelona i amb vendes de menys de 50 M€

Alimentació, infraestructures i construcció lideren les vendes de la implantació a l'exterior

BarcelonaQuan pensem en multinacionals ens venen al cap grans empreses, però aquesta no és la realitat de les empreses catalanes amb implantació en altres països. Sempre s'ha dit que les empreses del Principat tenen en general poca grandària, que tenim un teixit empresarial de petites i mitjanes empreses i, malgrat que Catalunya té una economia oberta al món, les seves multinacionals segueixen el patró i són bàsicament pimes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el que es desprèn d'un estudi de l'agència per a la competitivitat de la Generalitat, Acció, que constata que les empreses catalanes amb sucursals a l'estranger són molt majoritàriament pimes. L'estudi indica que un 83,4% de les empreses catalanes amb filials a fora són pimes que facturen menys de 50 milions d'euros anuals.

Cargando
No hay anuncios

Una gran part d'aquestes empreses catalanes amb filials a l'estranger són del Barcelonès (48,2%), però si s'amplia el radi a les comarques més pròximes a la capital –Vallès Oriental i Occidental, Maresme i Baix Llobregat– el percentatge puja fins al 80%. La meitat d'aquestes empreses catalanes instal·lades a fora tenen presència en països del Vell Continent, mentre que només el 38% tenen presència al continent americà. Però si se centra més el focus, només un 10% tenen presència a l'Amèrica del Nord.

Quasi un terç de les empreses catalanes amb presència a fora són del sector serveis, les manufactureres freguen el 20%, i el 18% són comercials. Això sí, per facturació, són les dedicades a la fabricació les que ingressen més als països estrangers. I només un 13% de les empreses catalanes amb filials a fora són del sector tecnològic.

Cargando
No hay anuncios

L'alimentació, amb un 11,8%, lidera la facturació a l'estranger de les empreses catalanes que hi tenen implantació, seguida del sector de les infraestructures i la construcció (10,6%), les finances –bàsicament el sector de les assegurances– (10,4%) i la indústria farmacèutica (8,9%).

Malgrat l'escassa dimensió de les empreses catalanes implantades a l'estranger, el seu nombre creix. Actualment hi ha 8.382 filials a l'estranger d'empreses catalanes, un 3,1% més que l'any 2019, abans de la pandèmia del covid-19, quan es va fer el darrer estudi. "Les empreses catalanes no s'han replegat", assegura el conseller d'Empresa, Roger Torrent, malgrat l'impacte del covid primer i després dels problemes logístics. Torrent destaca l'adaptació a "una nova manera de fer negocis al món", apostant pels clients i proveïdors estrangers a través de les filials pròpies.

Cargando
No hay anuncios

Per fer-se una idea del tipus d'empresa catalana amb presència a l'exterior, quasi el 37% facturaven menys de 2 milions d'euros, mentre que només un 16,6% són empreses que facturen més de 50 milions d'euros. Si es mesura per treballadors, el 30,8% d'empreses amb filials a l'estranger en tenien d'1 a 9, mentre que només el 14,7% superaven el 250 empleats, és a dir, són grans empreses.

Portugal, primera destinació

Portugal és el primer país en presència de filials d'empreses catalanes, 783, cosa que significa un 9,3% del total, però un 7,8% menys que el 2019. Segueixen Portugal com a països amb més implantació els Estats Units (729 filials, 8,7% del total), Mèxic (515, 6,1%), el Brasil (509, 6,1%), França (505, 6%), Itàlia (466, 5,6%), el Regne Unit (396, 4,7%) i Alemanya, (338, 4%). Segons les variacions respecte del 2019, el nombre de filials d'empreses catalanes creix als Estats Units, Alemanya, el Marroc, Andorra, el Regne Unit i Mèxic. En canvi, a més de Portugal, s'han registrat descensos a França (-11,6%), Romania (-11,7%) i Polònia (-17,6%).

Cargando
No hay anuncios
Principals empreses catalanes amb filials a l'estranger