Crònica

Manual de supervivència per a l'economia catalana

El Col·legi d'Economistes de Catalunya presenta el 4t congrés de l'economia catalana, centrat en la digitalització i la sostenibilitat

BarcelonaPer què s'ha de fer un congrés d'economia a Catalunya? "Perquè anem a les fosques i necessitem llum". Així explicava el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, la situació actual de l'economia catalana durant la presentació del 4t congrés d'economia i empresa organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, en què també han participat l'exconseller d'economia Andreu Mas-Colell, la presidenta de Font Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Martina Font, i el conseller delegat de Saba, Josep Martínez.

Les obsessions i la 'diplomàcia tranquil·la'

Hi ha dos temes que ara, a punt de començar la campanya electoral del 12-M, estan a l'ull de l'huracà: la fuga de seus empresarials i el model de finançament. Pel que fa al primer, Mas-Colell ho té clar: "No ens ha d'obsessionar aquest tema; el futur és el futur i el passat és el passat". Segons l'exconseller, obligar les empreses que retornin les seus no és una bona idea: "No tornaran, tothom se sent molt còmode on és". "Jo no soc gens partidari de l'estratègia de fer del tema un cas jurídic: aconseguiu algun èxit, tots el celebrarem, ja farem un sopar... i per descomptat, no podem donar incentius econòmics". En aquesta línia, ha instat les administracions a fer "diplomàcia tranquil·la".

Cargando
No hay anuncios

Sobre el model de finançament, l'exconseller tampoc té pèls a la llengua: "No m'interessa la discussió sobre nous models de finançament; el model actual es va dissenyar des de Catalunya i és d'inspiració federal, i el més probable és que un nou model de finançament no produeixi més rendiments per a Catalunya que l'actual", ha sentenciat. "Jo m'inclino més per millores com anul·lar el deute", ha apuntat Mas-Colell.

Per la seva banda, Miquel Puig creu que la reforma del model serà una de les prioritats del pròxim Govern. "L'opinió pública ho té clar: la Generalitat està mal finançada i soc optimista en què tot això començarà a arreglar-se", ha afirmat. "És un drama i és un dels problemes més greus que hi ha a Catalunya, hi ha un espoli. Els catalans tenim tendència al pessimisme, però jo crec que la història de Catalunya és una història de consensos", ha reivindicat Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi.

Cargando
No hay anuncios

Demografia i sorpreses

"La població catalana ha passat de 6 a 8 milions inesperadament, ¿com pot ser que no ens ho esperéssim?", ha reblat Puig. "Això vol dir que d'aquí a 20 anys tindrem 10 milions d'habitants? Ho podrem resistir? En comptes de crear llocs de treball hauríem de crear talent", ha puntualitzat el secretari d'Afers Econòmics. "Per a mi l'essencial és tenir un sector que tingui productivitat molt alta, un sector que pugui parlar de tu a tu amb l'economia alemanya", ha conclòs Mas-Colell.