Indústria

L'empresa que fa cent bicis amb la pala d'un molí

La catalana Anima du la circularitat als seus dissenys

Ilustració Bici Ossby WEB
3 min

Barcelona"D'una sola pala d'un aerogenerador [els molins que produeixen electricitat eòlica] en surten 100 bicicletes". Ho explica a la seu de la seva empresa Diego Quiroga, fundador i conseller delegar d'Anima. Parlem d'una companyia catalana de disseny industrial que ja té els prototips de Geo, una bicicleta elèctrica, plegable i de poc pes que fabricarà la companyia Ossby Bikes a València abans de final d'any. La circularitat i la sostenibilitat han entrat amb tanta força en el disseny industrial d'Anima que aquesta bicicleta es produirà amb la fibra de vidre reciclada dels aerogeneradors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per què? Quiroga ho té clar: "Els aerogeneradors són a l'aire lliure. Es deterioren pel vent, la pluja, les inclemències. I els propietaris dels parcs eòlics han de canviar les pales avariades". Llençar-les seria perdre un material que, amb un petit tractament, es pot utilitzar de nou per, per exemple, fer bicicletes. De fet, és un material que ja s'aplica a altres usos. Per exemple, les plaques grogues que es posen a terra per poder passar per sobre d'una rasa quan es fan obres, en caixes de llum o de semàfors, i altres. És fibra de vidre, molt lleugera i resistent, a la qual s'aplica un oli vegetal per poder posar-la de nou als motlles per fer noves peces. Per fabricar la bicicleta Geo ja s'ha arribat a acords amb empreses elèctriques que tenen parcs eòlics perquè puguem disposar de les pales quan es retiren.

Aquest no és el primer disseny d'Anima. En els seus 21 anys d'història, la companyia catalana, que té les seves oficines i el centre de disseny al barri de les Corts de Barcelona, però també té delegacions a Shenzhen (Xina) i Miami (Florida), ha dissenyat de tot: des d'eines a motos, des d'aparells mèdics a joguines o instruments musicals. Darrere hi ha més de 3.000 clients, alguns d'ells grans multinacionals en els seus sectors, i s'han generat més d'un centenar de patents. Per exemple, les motos elèctriques Volta –la Guàrdia Urbana en té– han sortit d'Anima. Però també la Fundació Guttmann treballa amb un casc dissenyat a Anima que serveix per a la recuperació o millora dels lesionats medul·lars, o per als laboratoris Almirall, amb un dispensador de medicament en esprai. Un disseny que encara no ha arribat a la producció i del qual Quiroga està molt satisfet és Oohbike, una bicicleta amb la roda del davant sense radis. Havia de servir, per exemple, per al delivery, posant al forat de la roda la bossa on es transporta el menjar o les mercaderies.

De fet, entre els dissenys d'Anima hi ha de tot. Mòbils i auriculars, trepants, joguines, cadires de rodes, llums, un violí fet a mida perquè s'adapti a cada músic i, fins i tot, vambes. També un sistema de reg que, en un jardí normal, permet estalviar 1.200 euros anuals en aigua. Per a un camp de golf, l'estalvi s'enfila a 80.000 euros. Darrere de tots aquests productes hi ha la feina d'una trentena de persones, en la seva gran part dissenyadors i enginyers, en una empresa que permet als clients que paguin una subscripció anual pels dissenys. Un sistema que, segons Quiroga, dona una estabilitat més gran d'ingressos i més seguretat a l'hora de fer previsions.

"L'equip és molt estable", indica el conseller delegat, que creu que aquest any facturarà uns 2,1 milions d'euros, cosa que qualifica de "molt bon exercici". Més del 70% de la feina és per a mercats exteriors.

Digitalització, 3D i IA

El gran repte actual són les noves tecnologies. Fa 21 anys encara es feien dibuixos dels dissenys i molta feina manual. Ara tot està digitalitzat. I la bateria d'impressores 3D de què disposa l'empresa permet fer models, motlles i proves a un cost assequible en poques hores, mentre que abans es necessitaven setmanes o mesos. Però el nou repte és la intel·ligència artificial. La recerca prèvia, els primers models i esbossos de qualsevol disseny, amb aquesta eina, s'accelera d'una forma impensable fa només un parell d'anys i escurça exponencialment els terminis.

"Una persona que entra amb una idea surt amb un producte". Aquest és el lema del conseller delegat d'Anima. En el fons, expressa que la companyia té capacitat de fer tots els passos, des del dibuix inicial a les proves, modelatge i prototips i, a més, tramita per al client tota la burocràcia per a un nou producte, des de les patents i llicències fins a les certificacions, de manera que es pot posar a fabricar immediatament.

stats