Tribunals

El jutjat declara culpable el concurs de creditors d'Husa, l'empresa de Joan Gaspart

L'hoteler haurà de pagar 579.000 euros i no podrà administrar béns aliens en cinc anys

ARA
i ARA

BarcelonaEl jutjat mercantil número tres de Barcelona considera culpable el concurs de creditors del grup hoteler Husa, de l'expresident del Barça Joan Gaspart. La sentència de la magistrada Berta Pellicer condemna Gaspart a pagar 579.000 euros i l'inhabilita durant cinc anys per administrar béns aliens, segons la sentència dictada per la jutge.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els arguments recollits a la sentència, hi ha que les empreses gestionades per l'empresari mostraven "irregularitats comptables rellevants", tant qualitatives com quantitatives, entre el 2018 i el 2020. Per aquest motiu, entre d'altres, Gaspart haurà d'aportar 530.000 euros a Hotels Jagoe i 46.000 més a dues empreses més del grup, ara desaparegut.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2021 el grup hoteler Husa va entrar en liquidació després de no poder fer front als seus deutes. La cadena, propietat de Joan Gaspart, havia de pagar 10 milions d'euros a principis d'any, data en què es complien els cinc anys que un jutjat va declarar ferm el conveni de concurs de creditors. La cadena va suspendre pagaments el 2014, quan aleshores va reconèixer un deute de 220 milions d'euros.

La sentència no és ferma i fonts de la defensa judicial de Joan Gaspart han explicat a Expansión que l'expresident d'Husa té intenció de presentar recurs contra la sentència coneguda aquest dimecres davant l'Audiència Provincial de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

La magistrada considera que Gaspart va contribuir a agreujar la situació de la companyia hotelera, que amb el concurs arrossegava un passiu de 278,3 milions d'euros. A més, tal com demanava l'administrador concursal, indica que Gaspart va cobrar 579.150 euros entre el 2016 i el 2021, cosa que va agreujar encara més la situació. Gaspart defensava que aquests diners eren la seva remuneració com a administrador, però la sentència assenyala que aquests diners es podien haver dedicat a reduir els deutes amb els creditors. Si s'hagués fet així, "els creditors del grup Husa haurien vist satisfets els seus crèdits en aquesta quantitat", indica la sentència.

Maniobres

El concurs d'Husa i altres societats del grup es van considerar inicialment com a fortuïts. Ara, però, la jutge els considera culpables. En tres casos, perquè van acabar en liquidació per no complir el conveni. En uns altres set casos, perquè es va tardar massa a demanar el concurs de societats que ja eren insolvents. A més, la sentència apunta que la direcció d'Husa va provar d'impedir els embargaments d'Hisenda traspassant negocis a societats sense deutes, per evitar que creditors, sobretot l'Agència Tributària, poguessin embargar els béns.