Mercat laboral

ISPROX, els caçatalents de Tàrrega que en sis anys han crescut un 4.000%

L'empresa de recursos humans fundada el 2018 preveu facturar cinc milions a finals d'aquest exercici

2 min
Ivan Vázquez i Sergi Martí, fundadors d'ISPROX

TàrregaISPROX és el nom amb què es va fundar una de les start-up més meteòriques del nostre país. Respon a les inicials dels noms dels seus dos fundadors, Ivan Vázquez i Sergi Martí, i a l’abreviació de “proximitat", una de les seves paraules bandera. Dedicada a la recerca de personal qualificat, a assessorar empreses en matèria de recursos humans i a organitzar processos de reclutament, la firma va començar la seva activitat a finals del 2018 i el primer exercici el va liquidar amb una facturació d’uns 120.000 euros. Aquest any preveu tancar-lo amb prop de cinc milions, una xifra 40 vegades més gran.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quan en Sergi i l’Ivan van començar el seu negoci ho van fer tots dos sols en una oficina de Tàrrega. Ara compten amb un equip de 60 experts (la meitat, plantilla pròpia i, l’altra, agents externs) i una xarxa de mig centenar de delegacions, 11 de les quals són a Catalunya i, la resta, repartides per Espanya, França, Portugal, els Països Baixos, Mèxic i Perú. L’any que ve preveuen obrir-ne una vintena més i augmentar el seu equip humà.

Ivan Vázquez i Sergi Martí a les oficines d'ISPROX.

Per ara, un autèntic coet. Els seus propietaris volen continuar creixent, perquè veuen que al mercat encara hi ha més negoci per explotar. Però alhora assumeixen el repte de conservar la seva reivindicada etiqueta de qualitat. “Tenim un compromís amb el territori i ens assegurem que els nostres treballadors assumeixin aquesta responsabilitat”, assegura Vázquez. Per aconseguir-ho, diuen que s'organitzen sense jerarquies. 

L’Ivan, nascut a Cervera fa 37 anys, i el Sergi, de Barbens i de 35, es coneixien des de ben petits quan jugaven a bàsquet a Tàrrega. Els seus camins es van separar, un va estar a Màlaga i l’altre a Irlanda treballant per a empreses estrangeres i descobrint el sector dels recursos humans. En tornar a casa, van descobrir que a la plana de Lleida hi havia un important buit al mercat. Van disparar i van fer diana. 

Actualment, la firma resol més de mil processos de reclutament anuals, la majoria per a empreses d’automoció, construcció, informàtica, consum, sanitat, vendes i màrqueting. El perfil de treballador que busca la consultora és majoritàriament de posicions tècniques i de comandaments intermedis i, després de sis anys treballant, han arribat a la conclusió que falta talent al nostre país. En aquesta necessitat radica part del seu èxit fulgurant.

Prop de 1.500 clients

ISPROX busca perfils per als seus 1.500 clients, la major part de la província de Lleida, com Ros Roca, Indox, Borges, Cadí i BonÀrea. La consultora va a un ritme de 130 persones contractades cada mes en diferents processos de reclutament i treballen en 500 vacants més pendents de resoldre. “Les empreses sofreixen una manca de talent tan gran, que els calen consultors com nosaltres per resoldre el seu problema”, reivindica Ivan Vázquez.

“No existeix suficient formació educativa en aquells perfils on hi ha més demanda”, reconeix Sergi Martí, “i això, per a un país com el nostre, és un problema greu”. “Sofrim un desajust espectacular” entre la demanda laboral i la formació, insisteix el seu company Ivan Vázquez, i “aquí és on s’han de posar les administracions a treballar”. Mentrestant, ells continuaran facturant.

stats