Guanyadors i perdedors de l'Íbex-35 català
L’Íbex català factura un 45% més però el benefici cau gairebé un 27%
BarcelonaLa inflació, la pujada de tipus d’interès i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna han tingut un impacte en les grans empreses catalanes, malgrat que dispar. Mentre algunes milloren els resultats, per exemple l’energètica Naturgy, altres ja pateixen l’impacte de la caiguda del consum, la incertesa i la pujada de tipus, com el gegant de les piscines Fluidra.
En conjunt, entre el gener i el setembre, les set companyies catalanes que formen part del selectiu de la borsa espanyola, l’Íbex-35, van millorar un 45% la seva facturació en comparació amb el mateix període de l’any anterior, però els seus beneficis van experimentar un descens de gairebé el 27%.
Sabadell, en un moment dolç
El banc dobla beneficis impulsats per l’activitat comercial
El Banc Sabadell viu un moment dolç. L’impuls de l’activitat comercial i els bons resultats de la filial britànica han permès al banc que presideix Josep Oliu gairebé doblar el benefici: 709 milions del gener al setembre, quan el mateix període de l’any passat van ser 370 milions.
“Tanquem el tercer trimestre amb una activitat comercial intensa i complint tots els nostres objectius”, va destacar el conseller delegat, César González-Bueno, durant la presentació de resultats.
CaixaBank eleva el negoci
El benefici cau per l’impacte de la compra de Bankia l’any passat
Els resultats de CaixaBank del gener al setembre estan marcats per l’impacte de l’absorció de Bankia. Així, els nou primers mesos d’enguany, l’entitat va obtenir un benefici net de 2.457 milions d’euros, un 48,8% menys que el mateix període de l’any passat, quan van ser 4.801 milions d’euros. Però aquests resultats amaguen les plusvàlues que l’any passat es va anotar l’entitat per l’absorció de Bankia. Sense aquest efecte, el resultat de CaixaBank millora per sobre del 21%.
L’entitat mostra una millora de negoci, ja que la seva facturació va augmentar un 12,1%, fins als 8.670 milions d’euros.
Creixement a Cellnex
La companyia millora el negoci, però amb més pèrdues
La gestora d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex, que dirigeix Tobías Martínez, prossegueix amb el seu fort ritme inversor. No és estrany el creixement del negoci, amb uns ingressos de 2.572 milions d’euros del gener al setembre, un 46% més.
Però fixada en el creixement i en assegurar-se ingressos futurs, els números vermells dels resultats creixen. Entre el gener i el setembre, Cellnex va perdre 255 milions d’euros.
Colonial s’enlaira
La immobiliària dobla resultats amb rècord de contractació
Colonial va obtenir un benefici net de 398 milions d’euros els nou primers mesos de l’any, cosa que representa un increment del 116% respecte al mateix període de l’any passat, gràcies a l’augment de l’activitat comercial, que ha assolit nivells rècord de contractació. El volum de contractació va superar els 136.000 metres quadrats signats, un 16% més que fa un any, a través de 80 nous contractes de lloguer d’oficines. La companyia va ingressar 262 milions d’euros pels lloguers de tota la cartera, un 12% més.
Frenada a Fluidra
Una correcció més gran del que esperava la companyia
Fluidra va registrar vendes de 1.967 milions d’euros fins al setembre, un 15% més respecte al mateix període del 2021, cosa que atribueix a l’increment de preus, les adquisicions i el tipus de canvi, que “van compensar àmpliament l’alentiment del volum”. Però el benefici va caure un 19%, fins als 170 milions. Segons la multinacional, “una correcció més gran del que s’esperava dels inventaris al canal a l'Amèrica del Nord i Europa va pressionar els volums, l’alentiment dels quals va impactar en la posició d’inventari i la generació del flux de caixa”.
Grifols, el pes de Biotest
Més ingressos, però menys benefici pel cost financer
La multinacional catalana d’hemoderivats Grifols va tancar el tercer trimestre d’aquest any amb un benefici net de 188 milions d’euros, la qual cosa suposa una caiguda del 30% respecte al mateix període del 2021, mentre que els seus ingressos van créixer un 18,8%, fins als 4.351 milions d’euros. La companyia va atribuir la disminució del benefici a “l’augment de les despeses financeres relacionades amb l’adquisició de Biotest”, la seva rival alemanya.
Naturgy es dispara
L’energètica millora vendes i guanys amb l’encariment del gas
Naturgy va tancar els primers nou mesos de l’any amb uns guanys de 1.061 milions d’euros, cosa que representa un increment del 36,6% respecte al mateix període de l’any anterior. Els resultats fins al setembre de Naturgy incorporen els efectes retroactius del nou acord de preus de compra de gas algerià assolit amb Sonatrach el mes d’octubre passat i que afecta de manera retroactiva els volums subministrats aquest any.
L’import de la xifra de negocis del grup, la principal gasista del país, es va disparar un 85,5% entre el gener i el setembre, fins a 27.011 milions d’euros, davant els 14.558 milions del mateix període del 2021.