La gran empresa catalana suspèn en conselleres
Cellnex i CaixaBank són les úniques de l'Íbex-35 que compleixen amb el mínim de 40% de dones al consell que exigeix la nova llei
BarcelonaAlmenys un 40% de dones. Aquest és el mínim que demana el govern espanyol a les grans empreses del país per garantir que els seus consells d'administració s'acostin a la paritat. Actualment, però, només dues de les companyies catalanes que cotitzen a l'Íbex-35 compleixen amb aquesta condició. Cellnex i CaixaBank són els únics de la llista que arriben a aquest percentatge de representativitat. Les dones suposen el 54% en aquest òrgan a l'operadora de torres de telecomunicacions (hi ha sis conselleres i cinc consellers), mentre que a l'entitat financera tot just ocupen el 40% dels seients del consell (sis dones i nou homes). Més enllà d'aquestes dues corporacions, la resta suspenen en el que l'avantprojecte de llei que ha aprovat aquest dimarts l'executiu de Pedro Sánchez vol blindar.
Entre les que no arriben a l'aprovat, la que més s'acosta al 40% és la socimi immobiliària Colonial, on per ara hi ha un 36% de dones a la cúpula. Elles són quatre, en comparació amb els set homes que ostenten el mateix càrrec. Al Banc Sabadell hi ha una consellera més (5 en total), però les dones representen un 33% de les posicions dins el consell. És el mateix percentatge que podem observar al màxim òrgan de poder del gegant català dels hemoderivats Grifols: hi ha dotze membres al consell, dels quals quatre són dones.
Després d'aquests exemples que no estan tan lluny de complir amb la condició de la nova llei hi trobem Naturgy, a la qual les dones només ocupen una quarta part de la cúpula. L'energètica compta amb tan sols tres dones en un consell d'administració format per dotze persones. Però la pitjor nota per a una companyia catalana que cotitza a l'Íbex-35 se l'emporta Fluidra, el líder de la indústria de les piscines: la representació femenina al seu consell és del 16,7% (les últimes dades disponibles són de l'informe de govern corporatiu del 2021) i compten amb només dues conselleres.
Menys paritat a les no cotitzades
Però si les companyies catalanes de l'Íbex-35 no arriben als mínims, l'ARA ha pogut comprovar que altres grans empreses del país no cotitzades queden una mica pitjor en aquesta anàlisi. Ni Seat, ni Mango ni Puig arriben al 40%. La marca automobilística té un 25% de dones (dues conselleres d'un total de vuit) al seu consell d'administració. Pel que fa al fabricant de perfums, hi ha una sola dona en aquest òrgan de poder; és a dir, que elles representen el 8,3%. D'altra banda, la firma de moda fundada per Isak Andic no té cap dona al seu consell d'administració, que està format tan sols per quatre homes. La companyia sí que compta amb un 20% de dones al seu comitè de direcció i prop d'un 40% al comitè executiu. Així doncs, les corporacions cotitzades mostren millors resultats que aquelles que no tenen tantes obligacions de presentar informació davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Segons un estudi presentat la setmana passada per l'escola de negocis Iese i Atrevia, la presència de dones als consells d'administració de les cotitzades espanyoles ha augmentat fins al 32,3% (un increment de 3,6 punts percentuals des de l'última edició). No obstant això, l'informe defensa que si es manté el ritme de creixement actual, no s'arribarà al mínim del 40% fins a l'any 2025. De fet, per ara només Línea Directa (57%) i Cellnex (54%) han nomenat més dones que homes als seus consells. La mitjana de representativitat femenina a les companyies de l'Íbex-35 se situa en el 37,4%, encara a més de tres punts percentuals de complir amb la nova regulació. Només 18 de les 35 empreses del selectiu espanyol han arribat a aquesta fita.