La creació de cooperatives es dispara un 46% a Catalunya
Un de cada quatre projectes en actiu ha nascut en els últims temps tot i la pandèmia i la crisi econòmica
BarcelonaMalgrat el context d'incertesa econòmica i el xoc de la pandèmia, una de cada quatre cooperatives catalanes que funcionen actualment s'han posat en marxa durant els últims set anys. Aquesta és una de les principals conclusions que extreu la Generalitat de les dades disponibles sobre l'estat de salut del sector de l'economia social al Principat.
En el període comprès entre el 2016 i el 2022 es van crear un 46% més de cooperatives que en els set anys anteriors. A març del 2023, Catalunya compta amb 4.566 cooperatives, un impuls que el Govern atribueix en part a les polítiques públiques i els programes que s'han posat en marxa des de la direcció general d’Economia Social i Solidària.
El director general d'aquest àmbit, Josep Vidal, ha explicat aquest dilluns en una trobada amb els mitjans de comunicació que les cooperatives de consumidors i usuaris són les que més han augmentat percentualment (un 556% més), fins a un total de 68, seguides de les cooperatives d’habitatge, amb gairebé un 100% i que també sumen 68. Catalunya lidera el nombre de cooperatives del conjunt d'Espanya, amb un 19% del total.
Vidal ha assegurat que el model cooperativista català és "referent" al sud d'Europa i l'Estat, a través d'iniciatives com els ateneus cooperatius o els projectes singulars. Això no obstant, ha admès que encara és un repte que aquest tipus de projectes neixin en àmbits com la tecnologia, on és més habitual que el finançament arribi a través d'inversors privats o fons de capital risc.
Segons dades de l'Associació Economia Social Catalunya (Aescat), l'economia social i solidària agrupava el 2020 un total de 7.198 organitzacions, cosa que representa el 2,2% de les empreses catalanes, i va generar un import net de la xifra de negoci de 18.122 milions d'euros el 2019.