Competència proposa arxivar l’expedient contra la web de l’ANC
La instrucció de la CNMC ja ha finalitzat i la proposta, que ara ha de validar el consell, és resoldre el cas sense sancions
BarcelonaL’Assemblea Nacional Catalana no va vulnerar cap llei. Segons ha pogut saber l’ARA, aquesta és la conclusió de la investigació que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha dut a terme durant un any a la web de “consum estratègic” que l’ANC va publicar per promocionar empreses “lliures d’ingerències polítiques” i amb “consciència social i nacional”.
La CNMC té un termini de divuit mesos per resoldre les denúncies un cop són admeses a tràmit: els dotze primers són per a la instrucció, que ha fet la Direcció de Competència. Aquesta fase ja ha finalitzat i la instrucció ha conclòs que no hi va haver cap il·legalitat, motiu pel qual proposa que l’expedient quedi arxivat. La resta del temps fins a arribar als divuit mesos (que es compleixen al juny) és per elevar l’expedient al consell de la CNMC i que aquest decideixi si accepta la proposta d’arxivament.
Segons les fonts consultades, el més normal seria que així sigui i que el cas s’acabi aquí, tot i que no es pot descartar que el consell decideixi no aprovar la proposta que han fet els serveis tècnics i els demani que reconsiderin la seva postura. Consultada per aquest diari, la CNMC no ha volgut fer valoracions perquè "tot és confidencial".
L’any 2018 l’ANC va llançar la web Consumestrategic.cat, en la qual llistava empreses que, en la seva opinió, acreditaven atributs com el respecte al medi ambient, el cooperativisme, la promoció de la llengua catalana i que no haguessin traslladat la seu social fora de Catalunya després de l’1 d’Octubre. Tot i això, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar que promocionar la llengua o tenir la seu a territori català no era obligatori per sortir a la web, i que s'hi podia estar si es complien altres requisits.
La creació de la web va encendre la patronal Foment del Treball, que va denunciar-ho tant a les autoritats de la competència com als jutjats mercantils. Segons Foment, l’ANC estava promovent “un atac directíssim a la llibertat d’empresa” al considerar que, més que la promoció de determinades empreses, el que perseguia l’organització independentista era el boicot de les companyies que no estiguessin allistades a la seva web.
Foment va obtenir una primera victòria als tribunals quan, a finals del 2019, va aconseguir que una jutge tanqués la web de l’ANC de manera cautelar. També va obligar a suspendre qualsevol activitat relacionada amb això, com les fires de consum estratègic que l'ANC organitzava. Però el cas encara està pendent de sentència.
Disputa al TC per assumir el cas
A part de la demanda judicial, Foment va presentar també una denúncia a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), però la CNMC –que és l’organisme estatal d’aquest àmbit– va dir que volia assumir aquest cas. Això va provocar una disputa entre les dues institucions, ja que cada una d’elles es considerava amb dret a quedar-se’l. D’una banda, l’ACCO argumentava que aquest era un tema que afectava únicament el territori català, de manera que li pertocava investigar-lo. En canvi, la CNMC sostenia que els efectes de la campanya traspassaven les fronteres catalanes i repercutien a tot Espanya.
La disputa va arribar al Tribunal Constitucional, que va donar la raó a la CNMC al·legant que la web “pot alterar la lliure competència en el conjunt del mercat nacional”. A conseqüència d’això, la CNMC va obrir formalment l’expedient a l’ANC el desembre del 2020.
Les sancions de la CNMC poden arribar a ser molt elevades, d’entre 100.000 i 10 milions d’euros en funció de la gravetat, a més de 60.000 euros per cada persona que integra l’òrgan directiu de l’empresa o associació multada, segons la llei de competència. En el cas de l’ANC, el comitè executiu està format per catorze persones.
Protagonistes
Ana Botín va assegurar divendres a El Mundo que ha abaixat el termòstat de casa seva fins als 17 graus per combatre la dependència de l’energia russa. Això li va costar crítiques dels que veuen poc creïble que tingui casa seva a una temperatura tan baixa. Sigui cert o no, els experts i l’Agència Internacional de l’Energia avisen que aquest és el camí correcte. Si volem ajudar a Ucraïna i deixar de finançar Rússia, a curt termini és el més útil.
Algunes patronals s’han mobilitzat els darrers dies per veure si podien ajudar els refugiats ucraïnesos donant-los feina a casa nostra. El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha dit que ho podran fer fàcilment amb un nou tràmit que s’ha obert. Mentrestant, José María Torres (de Pimec i Conpymes i excandidat a la Cambra de Barcelona) ha estat molt actiu a les xarxes penjant fotos de la seva activitat des de la frontera de Polònia amb Ucraïna, on s’ha desplaçat per veure la situació “sobre el terreny”, segons va explicar a TVE el divendres, abans de marxar.
Sovint sentim dir que als directius hi predominen els perfils financers i que, en canvi, van mancats de coneixements en humanitats. Tot i aquesta carència, és difícil trobar-se que una escola de negocis organitzi un acte sobre literatura. Però Esade ha trencat aquest tabú i aquest dimarts celebra un acte per commemorar el centenari del naixement de Gabriel Ferrater. Segons ens arriba, ha estat promogut pel professor Eduard Bonet, que era amic de Ferrater.
***