Empresa catalana

El pes de la burocràcia: una de cada cinc pimes hi dedica una setmana al mes

Un estudi de Qonto acredita que el 77% de les petites empreses catalanes no han necessitat endeutar-se en l'últim any

La micropime catalana és optimista. De fet, la majoria de les microempreses i les petites empreses a Catalunya no han necessitat sol·licitar finançament en l'últim any, però veuen la seva tasca dificultada per la burocràcia i més de la meitat no saben quant paguen en comissions bancàries. Aquestes són les principals conclusions de la Radiografia econòmica i bancària de la micro i petita empresa a Catalunya, elaborada per l'empresa de gestió empresarial Qonto, en col·laboració amb Sigma2, a partir d'una enquesta a un miler d'empresaris, directius i consellers delegats a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les coses que criden l'atenció dels resultats de l'estudi és que el 77% de les empreses catalanes declaren no haver necessitat endeutar-se ni accedir a cap tipus de crèdit, cosa que situa les micro i petites empreses catalanes en una posició financera força més còmoda respecte a la mitjana espanyola (73%). Segons explica el director general de Qonto a Espanya, Carles Marcos, "algunes raons que poden fer que la majoria de pimes i microempreses catalanes no hagin demanat finançament són que no ho han necessitat, que no han tingut projectes a llarg termini amb necessitat d'alt finançament o també que els alts tipus d'interès han desmotivat la petició de crèdit", explica el directiu.

Cargando
No hay anuncios

Optimisme

Amb tot, l'optimisme entre l'empresariat català es fa evident. Els fundadors, propietaris, consellers delegats i directors financers de micro i petites empreses a Catalunya són més positius que la mitjana nacional sobre les perspectives econòmiques a Espanya a dotze mesos vista. De fet, el seu optimisme supera gairebé en vint punts percentuals la mitjana estatal.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'evolució de l'economia catalana, les opinions estan més equilibrades: el 44% es mostren optimistes, el 33% prefereixen ser prudents i el 22% són pessimistes per al pròxim any. Aquest cert positivisme també es posa de manifest en les previsions de creixement per a aquest curs. Sis de cada deu petites empreses a Catalunya estimen que augmentaran els seus ingressos, mentre que el 26% es mostren prudents i preveuen que la seva facturació es mantindrà en nivells semblants als de l'any passat. Tan sols el 4% preveuen una caiguda en les perspectives de vendes.

Una setmana de burocràcia al mes

La burocràcia també és un dels principals enemics per a les empreses. "Hem vist que, de mitjana, fins al 20% dels enquestats dediquen una setmana al mes a dur a terme gestions administratives i burocràtiques", explica Marcos. "És un temps molt valuós que les empreses haurien de dedicar a créixer i a fer més valuós el seu negoci, però, en canvi, sumades totes les hores que dediquen a les tasques burocràtiques, ens adonem que es perd fins a una setmana en això", detalla. "Propostes de neobancs com Qonto, per exemple, són les que ajuden a evitar aquests problemes", diu.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'estudi, quatre de cada deu enquestats comparteixen la visió que aquestes tasques resten temps per dedicar a la feina més estratègica. Per això, el 41% de les micro i petites empreses catalanes compten amb personal que es dedica exclusivament a les tasques administratives relacionades amb l'operativa bancària, davant del 33% en l'àmbit espanyol. Un terç dels empresaris reconeixen que també inverteixen part del seu temps en aquesta feina, "cosa que afecta negativament les seves responsabilitats més estratègiques", diu l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les ajudes de l'administració publica, com ara el kit digital, els ICO, etcètera, "la pime catalana no hi està accedint; de fet, en tres anys només se n'han beneficiat el 12% d'empreses", explica Marcos. "Calen menys ajudes i menys traves burocràtiques, perquè hi ha massa barreres a l'eficiència", diu el directiu. Malgrat tot, cal dir que les micro i petites empreses a Catalunya (40%) es veuen menys afectades per la burocràcia associada a la gestió bancària que la mitjana de les petites empreses al conjunt d'Espanya.

Alhora, Marcos recorda que "només el 40% de les pimes sobreviuen 5 anys o més, de manera que, encara que es creïn 21.000 empreses anualment, també se'n destrueixen cada any unes 21.000 al nostre país, i, per tant, l'efecte és neutral", assegura.