EMPRESES

Fluidra, mig segle per passar d'Astral a l'Íbex-35

Eloi Planes, president de la companyia sabadellenca, explica les claus que han fet de l'empresa un líder mundial de les piscines

Carlota Serra Llagostera
i Carlota Serra Llagostera

Barcelona"El valor i l'oportunitat ara mateix estan en la penetració dels mercats, més que en noves obertures", sentenciava aquest dijous al matí el president executiu de Fluidra, Eloi Planes, durant la ponència organitzada per PwC. Just en el moment en què Planes explicava l'evolució de l'empresa i el procés d'internacionalització dels últims anys, es feia pública la nova adquisició de la companyia: ha comprat el 73,2% de l'hongaresa Kerex per 4,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És un dels molts exemples de les adquisicions que la líder de les piscines ha anat fent per tot el món des dels seus inicis. L'afany d'internacionalització és present a Fluidra des dels seus inicis: només un any després de la seva fundació, el 1970, ja va començar a ampliar horitzons. "Aquí no es feien piscines en aquella època, i si volíem dedicar-nos a aquest sector, havíem de sortir fora. Això marca l'esperit emprenedor i innovador que caracteritza l'empresa", explica Planes.

Cargando
No hay anuncios

Però en aquell moment encara no era Planes qui dirigia l'empresa. De fet, Planes va néixer l'any de la fundació de Fluidra, aleshores Astral Construcciones Metálicas, que van fundar quatre famílies: els Planes, els Serra, els Corbera i els Garrigós. El relleu generacional es va produir el 2002 i va ser aleshores quan Planes va rellevar el seu pare en la direcció general de l'empresa: "Aquest canvi es veu en el consell i també en la gestió, i va ser un èxit perquè es va fer a través de la generositat i la valentia".

Les claus de l'èxit

Més enllà de la internacionalització i l'exitós relleu generacional de Fluidra, hi ha més factors que han contribuït a fer que amb 50 anys la companyia hagi aconseguit cobrir el 92% del parc mundial de piscines i que tanqués el 2021 amb una facturació de 2.187 milions d'euros i uns beneficis de 252 milions.

Cargando
No hay anuncios

D'una banda, Planes assenyala l'entrada del Banc Sabadell al consell d'administració l'any 2002, quan va comprar les accions dels accionistes minoritaris. En aquell moment, l'empresa facturava 300 milions d'euros i, segons explica el president de la companyia, el paper del banc d'Oliu va ser essencial per aconseguir una altra fita important: la sortida a borsa.

Cargando
No hay anuncios

Va ser el 2007, poc abans de la caiguda mundial dels mercats, però la crisi no va atrapar l'empresa fins al 2009. El salt al parquet borsari es va fer perquè "l'altra opció era vendre l'empresa". "Però les famílies fundadores volíem mantenir-nos a l'accionariat", explica Planes. "La borsa ens donava la possibilitat de seguir a la companyia però també de diversificar els nostres actius i donar entrada a nous accionistes", comenta. Avui Fluidra cotitza a l'Ibex-35 a un valor proper als 24 euros per acció.

Operació Zodiac

Un altre moment culminant es va donar el 2017 quan, després d'anys de negociacions, Fluidra aconseguia tancar la fusió amb la nord-americana Zodiac. Una operació que, segons explica Planes, "implicava molts riscos: la dilució del capital familiar i l'entrada d'un private equity al consell, entre altres coses". La clau de l'èxit va ser "estructurar la fusió de manera que no hi hagués ni guanyadors ni perdedors, mantenint els equips directius de cada companyia i evitant la diferència cultural empresarial".

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta fusió, el negoci de Fluidra va agafar una altra dimensió. Ara, com a repte de futur, Planes assenyala el tractament d'aigües i la connectivitat i l'enginyeria informàtica: "Abans érem una empresa més de producte, ara competim amb empreses com Google per atreure talent". Això i un vaticini: "La piscina del futur serà més blava, connectada i més eficient".