El vot remot a les cambres de comerç només requerirà un certificat electrònic
La consellera Chacón defensa el sistema davant els candidats que demanen doble autenticació
BarcelonaEl vot electrònic remot a les cambres de comerç de Catalunya es podrà fer amb un certificat electrònic vàlid com els que s’utilitzen per liquidar impostos a l’Agència Tributària o les cotitzacions a la Seguretat Social, però no hi haurà la doble autenticació que demanen alguns dels candidats. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va participar dilluns en la presentació del sistema de votació a les cambres de comerç de Catalunya. Tota la votació serà electrònica, i el sistema ha estat adjudicat a l’única empresa que es va presentar al concurs, la catalana Scytl, i estarà auditat per l’empresa AGTIC Consulting.
El vot presencial també serà electrònic. En un primer ordinador el votant s’haurà d’acreditar presentant el DNI o el passaport i els poders de l’empresa que representa, i així obtindrà les claus d’un sol ús per fer efectiu el seu vot en un segon ordinador. Però, en el cas del vot remot, l’elector haurà d’accedir a la plataforma des d’un enllaç de la pàgina web de la seva cambra. Per votar haurà d’utilitzar un dels certificats electrònics admesos, que donarà accés a la plataforma de votació. Un cop emès el vot, el sistema emetrà un certificat i ja no permetrà cap nou accés per votar.
Aquest aspecte va ser criticat per membres de les candidatures que van assistir a la presentació del sistema i que reclamaven una doble autenticació. Segons van dir alguns dels presents, entre ells el candidat Ramon Masià, la norma exigeix la doble validació i, a més, hi ha el risc que un gestor que tingui el certificat d’una empresa pugui votar en nom seu, cosa que faria que quan ho volgués fer el responsable de l’empresa ja no fos possible. De fet, algunes fonts ja avisen de possibles impugnacions del resultat en funció de com vagin les votacions.
Chacón va assegurar que el sistema “entra dins la legalitat” i va assenyalar que s’adequa tant al decret de la Generalitat com a l’ordre ministerial del govern espanyol. De fet, la consellera va assegurar que va parlar amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que li va assegurar que en el sistema no hi havia contradiccions amb l’ordre ministerial.
Yasmina Papiol, de Scytl, va defensar el sistema assegurant que els vots estaran protegits amb claus criptogràfiques validades per la Junta Electoral Central. Fonts de Scytl van explicar que el fet que finalment no hi hagi doble autenticació es deu a “una decisió del client” –en aquest cas la Generalitat– i van apuntar que al final s’ha de buscar l’equilibri entre participació i seguretat tenint en compte que “com més factors d’autenticació es posen menys participació hi ha”.
Riscos de la doble autenticació
Per la seva banda, fonts del departament d’Empresa van assegurar que “es va demanar parer a l’empresa i a l’auditor, i la seva resposta va ser que el que aporta [la doble autenticació] no compensa l’esforç d’introduir-la”. A més, aquestes fonts van indicar que en el moment de votar es fa una declaració responsable “i vulnerar-la té conseqüències jurídiques”.
Per la seva banda, Raül Rabionet, d’AGTIC Consulting, ha reconegut que es va valorar introduir la doble autenticació, “però això podia generar riscos de disponibilitat i que algú no pogués emetre el seu vot”, i va defensar el sistema de certificat digital com a “plenament acreditat”.
Davant les suspicàcies d’alguns dels candidats, el director del Consell General de Cambres de Catalunya, Narcís Bosch, va recordar que el certificat electrònic “té presumpció de veracitat” i és un pas endavant per promoure el vot a les cambres.