Energia
Economia27/07/2022

Les elèctriques milloren guanys en ple pic inflacionari

El PSOE i Unides Podem presenten aquest dijous el nou impost a les energètiques, a través del qual es vol recaptar fins a 4.000 M€ en dos anys

MadridLes principals empreses elèctriques de l'Estat han millorat encara més els seus resultats en plena crisi de la inflació pels preus de l'energia. Iberdrola i Endesa han presentat aquest dimecres els resultats del primer semestre del 2023 i l'empresa que presideix Ignacio Sánchez Galán ha registrat el millor semestre de la seva història amb uns guanys que s'enfilen fins als 2.075 milions d'euros (un 36% més en comparació amb el mateix període de l'any passat). Els bons resultats són, sobretot, per l'evolució de les seves filials a l'exterior, en concret als Estats Units, al Regne Unit i al Brasil, mentre que el negoci a Espanya s'ha enfonsat un 26%, segons ha informat l'empresa a través d'un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'elèctrica argumenta que el "resultat advers" a Espanya és fruit de no haver pogut traslladar als clients amb un contracte a preu fix "els alts preus de l'energia". De fet, segons la companyia, a Espanya l'electricitat generada per Iberdrola ha caigut un 5% en el primer semestre, fruit sobretot de la poca producció renovable, que s'ha enfonsat un 17% pels menors recursos disponibles i les parades a les centrals nuclears. Així, Iberdrola ha hagut d'accedir al mercat majorista –amb els preus pels núvols– per cobrir tota la demanda.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha hagut un impacte negatiu per les decisions reguladores", ha criticat la companyia, fent referència a la minoració del gas aprovada pel govern espanyol, és a dir, a la retallada dels "beneficis caiguts del cel". La mesura implicava "extreure" tots els guanys d'aquella energia que empreses com Iberdrola, que produeixen energia renovable més barata però que es veu arrossegada pel preu del gas, venien per sobre dels 67 euros/MWh.

El mateix argumenten des d'Endesa, l'altre gegant elèctric que aquest dimecres a la tarda ha presentat resultats. El seu benefici "ordinari", és a dir, el que marca el repartiment del dividend, ha caigut entre el gener i el juny. Ara bé, el benefici net ha crescut fins als 916 milions d'euros, un 10,1% més que en el mateix període de l'any passat, resultat de la plusvàlua obtinguda per la venda parcial del seu negoci de mobilitat elèctrica a Enel, segons ha informat la companyia. "Tot i l'entorn desfavorable, Endesa manté els objectius per a final d'any", ha assegurat Endesa. El mateix ha dit Iberdrola.

Cargando
No hay anuncios

Pendents de l'impost

Aquests resultats s'han conegut el dia abans que PSOE i Unides Podem presentin el nou impost a les energètiques, així com a la banca. A través del primer tribut el govern espera recaptar 4.000 milions d'euros en dos anys. S'aplicarà a les elèctriques, gasistes i petrolieres que, als ulls de l'executiu, han vist engreixar els seus beneficis extraordinaris per l'increment del preu de l'energia, en particular del gas. Ara bé, tant Iberdrola com Endesa han carregat de nou contra la proposta de l'executiu i sostenen que no hi ha diners a gratar. "[L'empresa] No obté beneficis extraordinaris en aquesta conjuntura, i compleix amb la legislació aprovada", ha dit el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, que ha dit que "vol esperar" a conèixer els detalls del tribut per valorar-lo. De fet, la companyia sosté que té tota la producció pròpia d'electricitat inframarginal d'aquest 2022 ja està venuda per sota dels 67 euros/MWh establerts pel govern espanyol, així com el 88% de l'energia del 2023. "Les energètiques que estan augmentant els seus beneficis són les gasistes i les petrolieres", ha asseverat Galán.

Cargando
No hay anuncios