Economia03/05/2018

Les grans elèctriques deixaran de subministrar a l'Ajuntament de Barcelona l'1 de juliol

Les companyies deixaran d'ingressar 24 milions a l'any i el consistori estalviarà 500.000 euros

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLes grans companyies elèctriques deixaran de subministrar a l'Ajuntament de Barcelona l'1 de juliol i el consistori començarà a abastir-se de la comercialitzadora municipal d'energia, segons ha explicat aquest dijous el regidor de Presidència, Aigua i Energia i vicepresident de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fi del contracte amb les grans elèctriques suposarà per a les companyies perdre un ingrés d'uns 24 milions d'euros anuals, mentre que l'Ajuntament calcula que comprar l'electricitat a la seva pròpia companyia li comportarà un estalvi anual de mig milió d'euros, segons ha explicat Badia.

Cargando
No hay anuncios

Actualment el contracte de subministrament elèctric del consistori és a mans d'Endesa, bàsicament, i en una part inferior, de Nexus Energia. Es tracta d'un contracte pont que l'equip de govern d'Ada Colau va haver de signar l'any passat, després de la suspensió cautelar per part del Tribunal Català de Contractes Públics del concurs de subministrament, per un recurs que van presentar dues de les grans elèctriques, Endesa i Gas Natural, per les clàusules per garantir els drets energètics dels ciutadans que incloïa el plec de condicions.

Al gener, els particulars

L'operador energètic municipal començarà a vendre a l'Ajuntament a partir de l'1 de juliol, assumint un miler de contractes actuals –que inclouen enllumenat i subministrament a edificis i instal·lacions públiques municipals–, però no començarà a vendre energia a particulars fins al gener del 2019.

Cargando
No hay anuncios

La venda a particulars està limitada per llei, ja que els operadors públics que competeixen en el mercat lliure només poden comercialitzar a particulars un 20% de la seva producció. Per tant, ha explicat Eloi Badia, l'operador de Barcelona podrà optar a servir electricitat a unes 20.000 famílies.

No obstant això, Badia ha explicat que es podrà créixer en un futur si s'estén l'operativa a tota l'àrea metropolitana de Barcelona, ja que si se subministra a més ajuntaments també es podrà subministrar a més particulars, i no ha descartat que si en un futur el nombre de clients creix molt es pugui segregar en dos l'operador, un per abastir clients públics i un altre per a clients privats, per arribar a més famílies.

Cargando
No hay anuncios

En la venda d'energia a particulars, Badia ha explicat que es vol optar per una tarifa per trams, semblant a la que hi ha ara en el subministrament de l'aigua, en què es marca un consum bonificat per persona i s'estableixen trams en funció dels residents a cada llar. A més, es podria introduir algun tipus de bonificació en la part fixa del rebut (que té un pes molt important en la factura de la llum) per a persones que viuen soles. "Volem tarifes adaptades i progressives", ha indicat el regidor.

L'operador, ha indicat Badia, permetrà a més fer un balanç net energètic als clients que generin energia. Per exemple, si un particular té instal·lades plaques fotovoltaiques podrà vendre l'electricitat a l'operador municipal i, si és client, se li restarà de la seva factura de consum.

Cargando
No hay anuncios

La companyia pública també vol invertir en generació i, entre altres iniciatives, vol posar plaques en parets mitgeres de la ciutat per produir electricitat d'origen solar.

Badia ha participat aquest dijous en una jornada sobre comercialització pública d'energia, en la qual s'han exposat diferents models i iniciatives, com les de Pamplona, Cadis i Efi-Duero, una iniciativa de 150 municipis espanyols i portuguesos.