BarcelonaSorpresa majúscula a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. La candidatura liderada per l’Assemblea Nacional Catalana i el Cercle Català de Negocis ha aconseguit imposar-se amb majoria absoluta als comicis. Els representants d’aquesta candidatura, que tenen en l’empresari Joan Canadell la seva cara més visible, han guanyat en 32 dels 40 epígrafs que s’han sotmès a votació. Els altres tres candidats, a priori favorits, només van aconseguir reunir-ne 9 entre tots tres. El segon candidat a aconseguir més candidats va ser Enric Crous (va guanyar en quatre epígrafs), seguit de Carles Tusquets (en va aconseguir tres). Finalment, la candidatura 50a50, que promou la presència de dones a les institucions empresarials, va obtenir una cadira. L’últim candidat, Ramon Masià, no va aconseguir guanyar cap representant.
Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Els resultats encara són provisionals, ja que hi ha 955 vots que s'han apartat per possibles irregularitats. Ara s'examinarà el sistema electrònic de votació per veure si realment són irregulars o si, per contra, s'han de comptabilitzar. Els resultats definitius no es donaran fins dilluns vinent.
Aquests resultats signifiquen que no hi ha cap possibilitat que el sobiranisme no controli la Cambra més important de Catalunya. En aquestes eleccions estaven en joc 40 de les 60 cadires que hi ha al ple de la institució. Les altres vint s’adjudicaven directament a les grans empreses que fan més aportacions a la institució (que se’n queden 14) i a les patronals Foment i Pimec (que se n’havien de repartir 6). Hi havia la possibilitat que aquestes vint cadires acabessin capgirant el resultat de les urnes però, en haver-se assegurat 31 cadires -comptant la de Bonpreu, que havia anunciat que donava suport tant a l’ANC com a Crous-, la candidatura sobiranista serà amb tota seguretat la que controlarà aquesta institució empresarial. Entre els seus membres més coneguts hi haurà Joel Joan, que ha aconseguit una cadira a través de la seva productora Arriska SL.
Joan Canadell, l’empresari que ha liderat la candidatura de l’ANC i el CCN, va assegurar a aquest diari que “ara la Cambra fa un gir de 180 graus” i que deixaran “de mirar a l’oligarquia i a les grans empreses de Madrid”. La candidatura de la qual Canadell forma part ha mobilitzat els voluntaris de l’ANC, que han aconseguit convèncer prou empreses i autònoms perquè votessin els candidats sobiranistes i que aquests obtinguessin la majoria absoluta. “Els voluntaris de l’ANC han fet molt bona feina explicant als empresaris que podien votar”, va explicar Canadell.
De cara al futur, Canadell va explicar: “Hem de trobar fórmules perquè la Cambra de Comerç no sigui un ens allunyat de l’empresariat”. “Ara -va continuar- haurem d’obrir una etapa per entendre els problemes de l’entitat i dels empresaris. Volem connectar amb l’empresariat”.
Per la seva banda, Elisenda Paluzie va explicar: "Vam detectar certes febleses durant l'octubre de 2017 i que era un hàndicap no estar a les cambres de comerç". I va afegir: "Vam trobar a faltar els empresaris negants les mentides de la por. Al contrari, vam veure que exercien pressions". "Es defensaran les pimes, els autònoms i el teixit empresarial del país. Ajudarem el conjunt de l'empresa catalana i posarem la Cambra al seu servei sense qüestionar les decisions que prengui el poble de Catalunya democràticament", va concloure.
Els grans derrotats de les eleccions han sigut Carles Tusquets (considerat el candidat continuista després de molts anys de Miquel Valls com a president de la Cambra), Enric Crous (que en la seva cursa electoral es va aliar amb la patronal Pimec) i Ramon Masià (amb una llarga trajectòria a la Cambra de Comerç).
Les eleccions a la Cambra de Barcelona han estat més concorregudes que mai, amb una participació que ha més que duplicat la dels comicis anteriors. En concret, van votar més de 17.000 empreses i autònoms, lluny de les 7.000 que aproximadament van participar en l’última convocatòria eleccions. Tot i així, la participació va ser de poc més del 4%, una xifra encara força baixa.
Ahir, dia en què els electors podien votar de manera presencial, ja es va veure més mobilització del que és habitual. Tot i així, un dels motius que expliquen aquest increment de la participació ha sigut que, per primer cop, les eleccions han permès el vot electrònic, és a dir, el vot a distància. Els electors han pogut votar de manera electrònica entre dijous de la setmana passada i aquest dimarts a les nou del matí. En canvi, el vot presencial s’ha fet aquest dimecres.
LES CLAUS
1. Per què és important el que ha passat a les eleccions de la Cambra?
És una revolució sense precedents a les institucions empresarials catalanes. Fins ara, les eleccions a les cambres de comerç havien despertat un entusiasme gairebé inexistent entre els empresaris i autònoms catalans malgrat l’important pes que tenen aquestes institucions, especialment en el cas de la Cambra de Barcelona, que és la més gran i la més important de totes. En aquest cas, el sobiranisme s’ha mobilitzat i ha propiciat un resultat tan contundent que ningú l’havia previst.
2. Qui aspirava a la presidència de la Cambra de Barcelona?
Per ordre cronològic, s’hi van presentar Ramon Masià, Carles Tusquets i Enric Crous. Després es van presentar les candidatures de l’ANC, vinculada al sobiranisme, i de 50a50, agrupació que promou la presència de dones a les institucions empresarials.
3. Per què l’ANC no va presentar un candidat a president?
Perquè el sistema electoral no funciona així. En realitat, primer es voten les 40 cadires del ple i, després, entre els que han aconseguit entrar-hi, es tria un president. Crous, per exemple, no va guanyar la cadira per la qual es presentava, i no podria ser president ni amb uns resultats com els de l’ANC. El sobiranisme va anunciar que s’hi presentaria, però que només diria quin era el seu candidat a president un cop se sabés quins dels seus candidats havien entrat. Amb tot, el seu líder més visible és Joan Canadell, que va guanyar la seva cadira i, per tant, podria ser el nou president.