Un edifici per estalviar 40 milions
Hines torna a Barcelona per construir per a Zumaran l’immoble on el Govern concentrarà conselleries
BarcelonaHines, la promotora que va aixecar el complex de Diagonal Mar, torna a la ciutat de Barcelona. Aquest cop per construir l’edifici d’oficines més gran que s’ha fet en els últims anys, i que es convertirà en un campus administratiu en què la Generalitat concentrarà bona part dels seus serveis. El projecte el farà el despatx d’arquitectura Batlle i Roig i el propietari de l’immoble, que el llogarà a la Generalitat, serà Zumaran, una filial del grup d’assegurances AXA.
El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va rebre ahir els treballs preliminars del projecte. Aixecar l’edifici costarà uns 50 milions d’euros, segons fonts de Hines. Però el Govern espera aconseguir un bon estalvi amb l’operació. Segons el departament d’Economia, durant els 20 anys de lloguer pactat, l’administració catalana s’estalviarà uns 40 milions respecte als lloguers que està pagant actualment. A més, concentrar serveis en un sol edifici nou i més eficient reduirà un 30% la despesa de serveis i subministraments actuals gràcies a les sinergies organitzatives que s’aconseguiran.
El procés per arribar a aquest projecte no ha sigut fàcil. El Govern, donada la seva crisi de tresoreria, es va vendre la majoria d’edificis en propietat que tenia, i va pactar lloguers amb els nous propietaris. Ara la idea, però, és concentrar conselleries en grans edificis. Per això es va convocar un concurs públic l’any passat, que va quedar desert. Però el juny d’aquest any es va convocar un nou concurs: s’oferia un lloguer màxim de 12,5 euros per metre quadrat per un edifici que havia de tenir entre 35.000 i 50.000 metres quadrats. A aquest concurs només s’hi va presentar una oferta, que va fer Zumaran, filial d’AXA Real Estate. Aquesta companyia s’havia adjudicat al maig un solar de Fira 2000 -la companyia propietària de les instal·lacions de la Fira a l’Hospitalet-, que és on es construirà el nou edifici que ocuparà la Generalitat. El conseller delegat d’AXA Real Estate, Hermann Montenegro, va presentar ahir els treballs preliminars del projecte.
Calendari i concepte
El calendari de construcció és bastant ajustat. Segons les previsions del Govern, la construcció hauria de començar l’any que ve i l’edifici s’hauria de lliurar a finals del 2018 per poder fer l’adaptació dels espais interiors, i la Generalitat l’ocuparia a principis del segon semestre del 2019. Abans s’haurà de decidir quines conselleries hi aniran. Segur que ho farà Economia i Coneixement, perquè la seu principal del departament a la rambla de Catalunya l’haurà de deixar d’aquí una mica més d’un any i, a més, té moltes altres seus dispersades per la ciutat de Barcelona. Però la idea de l’anterior director general de Patrimoni, Salvador Estapé, era concentrar en aquest campus altres conselleries de l’àmbit econòmic, com podrien ser Empresa i Ocupació, que s’ha venut les dues seus, la Torre Muñoz al passeig de Gràcia i la secretaria de Treball, al carrer Sepúlveda.
Javier de Diego, responsable europeu de construcció de Hines, va explicar ahir que el campus administratiu “primarà l’eficiència en l’ús de l’espai” i no serà un “edifici icònic, sinó eficient i sostenible”. Enric Batlle, de l’estudi d’arquitectura que desenvoluparà el projecte, va indicar que hi haurà dos edificis entre els carrers del Foc i dels Alts Forns amb una plaça davant i units per un sòcol, que és on hi haurà les dependències d’atenció al públic, un auditori, una cafeteria i una zona de jardins. Un edifici tindrà cinc pisos d’alçada i l’altre sis. En total, 58.000 metres quadrats, dels quals 11.000 seran sota rasant per aparcament i arxiu i 46.000 d’oficines que podran acollir fins a uns 3.000 funcionaris.