Construcció

L'edificació remunta el 2021 però no als nivells prepandèmia

El nombre de projectes va ser un 8% superior al del 2019, però la superfície encara estava un 5% per sota

BarcelonaEn molts dels principals indicadors del 2021es repeteix el mateix patró: hi ha creixement, però insuficient per recuperar-se del sotrac de la pandèmia i tornar als nivells precovid. També és el cas de l'edificació, segons el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que ha presentat aquest dimecres les dades de visats de construcció i rehabilitació corresponents a l'any passat. L'exercici va concloure amb uns 4,4 milions de metres quadrats de superfície visada i, encara que representa un increment d'un 13% en dotze mesos, és un 5% inferior a les dades del 2019. Així i tot, l'organisme ha recordat que aquesta tendència negativa ja s'havia identificat a finals del 2019, abans que l'emergència sanitària congelés molts projectes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En canvi, el nombre d'expedients sí que ha mantingut una tònica positiva: se'n van signar 9.461, un 17% més que el 2020 i un 8% més que el 2019. Totes les demarcacions catalanes van millorar els registres excepte la de Barcelona, on la dada baixa un 1,7% en comparació amb el període previ al covid. Aquesta àrea (sense tenir en compte la ciutat) i la de Tarragona van ser les úniques en les quals el volum de superfície encara es manté per sota dels nivells prepandèmia.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la degana del Col·legi, Assumpció Puig, destaca que els projectes de rehabilitació han augmentat un 9,6% respecte al 2019, però continuen tenint un pes insuficient respecte al total. Els 1,2 milions de metres quadrats que s'han dedicat a aquest tipus de reformes tan sols representen el 28% de la superfície visada. Pel que fa a l'obra nova, el volum continua sent un 9% inferior a l'últim any sense pandèmia. "Estem en aquest lleuger creixement, però la recuperació encara no la veiem en dades millors que les del 2019", diu Puig.

A l'espera dels fons Next Generation

A més, el 2021 es va tancar amb 14.575 nous habitatges visats a Catalunya, lluny de la xifra òptima de 25.000 a l'any que l'Agència d'Habitatge de Catalunya considerava necessaris per al període entre el 2020 i el 2024. En aquest sentit, el Col·legi confia que l'arribada dels fons europeus Next Generation incentivi la posada en marxa de projectes que tinguin un impacte positiu al llarg del 2022. Tot i això, la seva directora general, Sònia Oliveras, recorda que segons les últimes dades d'Euroconstruct aquest empenta dels fons comunitaris no es començarà a notar fins al segon semestre d'aquest any.