L'impacte de la pandèmia
Economia28/01/2021

L'any que els economistes ens van cridar a ser més "radicals"

L'exdirector del Fòrum Econòmic de Davos demana un canvi en els valors del capitalisme per superar la pandèmia

BarcelonaDurant vuit anys –l'últim va ser el 2007, just abans de l’última gran crisi– Thierry Malleret va ser el responsable de confeccionar el cartell anual del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. El mateix esdeveniment que aquesta setmana no ha reunit presidents, ministres i economistes a la ciutat suïssa, sinó a l’altra banda d’una pantalla des dels seus respectius països.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El francès té molt clar que, des de fa uns anys, institucions de l’establishment més pur i dur com aquesta viuen un canvi silenciós que –amb la pandèmia– ja es comença a sentir en veu alta. “Hi ha hagut un gir considerable, sobretot a l’FMI, i ara no es recomana l’austeritat com en l'última crisi”, afirmava aquest dijous l’economista en la presentació a la Casa Seat del seu nou llibre, Covid19. El Gran Reinicio, escrit colze a colze amb l’actual president i fundador del Fòrum, Klaus Schwab. 

Cargando
No hay anuncios

No és que la tradicional trobada entre neu i càterings ostentosos s’hagi convertit en un aquelarre “esquerranós”, admetia Malleret. Però hi ha una part del dogma neoliberal que trontolla, fins i tot en els espais que l’han vist néixer. En el seu assaig, reivindica que si mai hi ha hagut l’oportunitat de canviar el sistema, el moment és ara. “Tenim avantatge per aplicar polítiques radicals en l’àmbit de la desigualtat i el canvi climàtic”, va insistir.

Cargando
No hay anuncios

Redistribució de la riquesa

La pandèmia, afegia Malleret, té el poder de fer que la renda bàsica universal o l’increment dels impostos als més rics deixin de semblar “massa radicals” per als que han d’aprovar aquests canvis. “Hi ha gestors de capital risc que cobren milions d’euros a l’any, però una infermera o una professora cobren una fracció minúscula d’aquesta quantitat”, explicava l’economista i exdirectiu de la banca d’inversió.

Cargando
No hay anuncios

El camí per cosir les ferides de la recuperació serà inclusiu o no serà i –apuntava tot seguit– haurà de reconsiderar el sistema de valors actual del capitalisme. “No dic això perquè sigui un somniador. La comunitat, l’empatia o ajudar els altres han de ser la base del nou contracte social”, va afirmar.

Si no fem front a la desigualtat i amb la creixent ira populista sense fre només hi pot haver més assalts al Capitoli, segons Malleret.