L'Íbex-35 olora un desbloqueig del rescat grec i puja per tercer dia consecutiu
El mercat del deute continua relaxant-se i situa la prima de risc en els 428 punts bàsics
BarcelonaL'Íbex-35 ha tornat a trepitjar els 7.800 punts aquest dimecres. El principal selectiu espanyol ha tancat en els 7.805,40 punts després d'una pujada del 0,34%.
Els valors que han liderat el creixement han estat Abengoa, amb l'11,81%, Mapfre, amb el 4,47%, i FCC, amb l'1,97%.
Per contra, els valors que han patit més caigudes han estat Grifols, que ha perdut un 2%, IAG, un 1,64%, i Banco Popular, un 1,64%.
La Unió Europea (UE) , el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional (FMI) "han fracassat", en paraules del president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a l'hora de trobar una fórmula per donar a Grècia un ajut financer i cosir així el forat del deute grec durant els pròxims anys. Després de 12 hores de reunió, Jean-Claude Juncker ha decidit posposar la decisió fins dilluns vinent.
Aquest ajornament ha provocat el pessimisme dels inversors a l'inici de la sessió, però més tard, les declaracions de diferents líders europeus han donat ales a l'optimisme d'un possible acord. El ministre francès d'Economia, Pierre Moscovici, ha assegurat que "s'està molt a prop" de l'acord.
Merkel, per la seva banda, ha apuntat que "un augment del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF)" podria ser una bona solució.
En qualsevol cas, Europa ha aparcat el futur de Grècia i ha invertit el dia a preparar la cimera extraordinària del Consell Europeu que ha de començar demà i que ha d'aprovar els pressupostos europeus per al període del 2014 al 2020.
La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– s'ha destensat fins als 428 punts bàsics, 9 punts per sota del tancament d'ahir.
El conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz, ha sostingut en una entrevista a 'Actualidad Económica' que l'economia necessita un rescat perquè no és sostenible una prima de risc superior als 400 punts bàsics.
El rendiment del bo a 10 anys s'ha situat en el 5,71%, mentre que el 'bund' alemany s'ha pagat a un interès de l'1,43%.
I optimisme generalitzat als principals parquets europeus. L'índex Euro Stoxx ha pujat un 0,40%, Frankfurt ha crescut un 0,16%, París, un 0,44%, Milà, un 0,82, % i Londres, un 0,07%.
La polèmica grega està servida
Davant l'ajornament del futur de Grècia, les reaccions no s'han fet esperar. A París, el ministre francès d'Economia, Pierre Moscovici, ha assegurat que "s'està molt a prop" de l'acord sobre la fórmula per tancar el forat fiscal grec i ha expressat la seva confiança d'aconseguir-ho.
800 quilòmetres a l'est, a Berlín, Angela Merkel ha apuntat que "un lleuger augment de les garanties del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF) pot ser la solució" per dotar de més finançament el rescat, que actualment està estimat en 31.500 milions d'euros.
Al sud d'Europa, a Atenes, el primer ministre grec, el conservador Andonis Samaràs, ha expressat el seu disgust davant el desacord i ha subratllat que "qualsevol dificultat tècnica a l'hora de trobar una solució no és excusa per a cap retard". El líder grec ha afegit que "Grècia ha fet tot allò a què s'havia compromès. Ara els toca a Europa i a l'FMI".
Grècia ha de fer front a un deute que arribarà al 190% del seu PIB el 2014. Segons la Comissió Europea (CE), serà pràcticament impossible que Atenes aconsegueixi reduir el seu deute al 120,5% per al 2020, com es va establir al febrer, en el marc del segon rescat a Grècia.
És per això que la CE proposa allargar el calendari fins al 2022, per fer sostenible el deute grec. Per contra, l'FMI s'hi ha oposat i ha insistit a mantenir els terminis pactats. En qualsevol cas, les negociacions continuaran dilluns.