La recuperació postcovid

L'economia dels EUA es contrau per sorpresa el primer trimestre

El PIB nord-americà es redueix un 0,4% respecte als últims tres mesos del 2021

El preu de l'habitatge continua pujant als EUA, un senyal de fortalesa interna de l'economia. A la imatge, un barri residencial de Round Lake Heights, a l'estat d'Illinois.
2 min

BarcelonaL'economia dels Estats Units va patir una contracció el primer trimestre d'aquest any. És la primera caiguda de l'activitat des del segon trimestre del 2020, quan es van produir els confinaments més estrictes per frenar l'expansió de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades de l'oficina d'anàlisi econòmica del govern federal, entre el gener i el març el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) nord-americà va reduir-se un 0,4% en comparació amb el quart trimestre de l'any passat. Es tracta, doncs, d'un gir notable en l'evolució de l'economia dels EUA, ja que el quart trimestre del 2021 es va tancar amb un increment de l'1,7% en relació amb el tercer.

La reducció del PIB ha sigut inesperada. El govern i la majoria de prediccions esperaven una frenada de l'activitat, però poques auguraven una caiguda. Malgrat això, des de l'administració presidida per Joe Biden insisteixen que l'economia nord-americana es manté robusta.

En aquest sentit, les causes de la contracció són diverses. Per una banda, l'augment del dèficit comercial, i per l'altra, la reducció d'inventaris de les empreses. L'economia nord-americana encara pateix els efectes del desabastiment i el col·lapse logístic de les cadenes de subministrament globals, que han afectat molts sectors i que han provocat una alça de preus i alhora disminucions de la producció en algunes indústries.

Un altre factor a tenir en compte és que continuen expirant part de les ajudes aprovades pel Congrés durant la pandèmia, la qual cosa representa una rebaixa de la despesa pública. Així mateix, l'increment de contagis provocats per la variant òmicron a principis d'any també va impactar negativament en l'activitat, amb un nombre més elevat de restriccions en comerços i negocis en moltes regions del país.

Malgrat això, tant el mercat laboral com la demanda interna han mostrat signes de creixement. La setmana passada es va reduir en 5.000 el nombre de peticions per al subsidi d'atur que rep el departament de Treball nord-americà, mentre que el consum de les famílies i la inversió empresarial mantenen l'acceleració a l'alça. Així mateix, al febrer els preus de l'habitatge van pujar un 19%, segons el govern.

Aquesta bona marxa del consum i la inversió té com a conseqüència l'augment de les importacions, la qual cosa incrementa el dèficit comercial dels EUA i, per tant, afecta negativament el PIB.

L'economia ja ha deixat enrere la pandèmia

L'activitat econòmica als Estats Units fa temps que ha superat els nivells assolits abans de la pandèmia, la qual cosa no ha passat, per exemple, ni a Catalunya ni a Espanya. El quart trimestre de l'any passat es va tancar amb el PIB un 3,1% per sobre del quart trimestre del 2019 –l'últim sense el coronavirus–, però la caiguda de l'inici del 2022 l'ha deixat un 2,8% per damunt.

Aquesta situació no fa preveure canvis en els plans de la Reserva Federal –el banc central dels EUA– de tornar a incrementar els tipus d'interès mig punt, com va fer el mes passat. L'objectiu de la Fed és combatre els elevats nivells d'inflació, els més alts en les últimes dècades, causats –igual que a Europa– per l'encariment generalitzat de l'energia provocat per la guerra a Ucraïna i, encara, també pels desabastiments.

stats