L'economia catalana ha crescut des de l'1-O per sobre de l'espanyola

El Col·legi d'Economistes recorda que els principals indicadors han millorat des del 2017

L'economia catalana va créixer en els pitjors anys del Procés
Paula Solanas
17/12/2019
2 min

BarcelonaEls mals auguris no es van complir. El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha fet aquest dimarts una retrospectiva dels principals indicadors de la salut econòmica del país per defensar que els pitjors anys del Procés no han passat factura a la gran majoria d'aquests índexs. En la seva darrera anàlisi de l'evolució de l'economia catalana, els col·legiats Modest Guinjoan, Albert Carreras i Jordi Goula han posat en relleu que respecte a la seva primera valoració el novembre del 2017, just després de l'1-O, el PIB català ha crescut un 4,5%. "Es van dir moltes barbaritats sobre un enfonsament pretès de l'economia i alguns dels que ho defensaven aleshores encara ho mantenen", ha assenyalat Goula durant la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, els economistes han destacat que la millora del PIB de Catalunya ha superat la dada espanyola, que en el mateix període ha augmentat en un 4,2%, segons dades recollides per l'INE i l'Idescat. La davallada que algunes veus pronosticaven arran del conflicte polític català tampoc es reflecteix dos anys més tard en el volum de vendes del comerç al detall. Des del mes de setembre del 2017, aquest sector de l'economia ha crescut en un 7,4%, lleugerament per sobre del 6,9% del conjunt de l'Estat.

Per a Goula, l'evolució del mercat de treball també descarta el "relat catastrofista" del Procés. Així, en aquest espai de temps la població activa de Catalunya s'ha ampliat en un 2,7%, principalment –ha indicat l'economista– per l'arribada de treballadors estrangers. A més, des del novembre del 2017 la Seguretat Social ha guanyat un 5,5% més de cotitzants a Catalunya, és a dir, 92.000 persones o quasi un terç del total de nous afiliats a Espanya. Finalment, la taxa d'atur s'ha retallat en 1,6 punts percentuals fins a situar-se en un 10,9% aquest darrer tercer trimestre, tres punts per sota del registre estatal.

La indústria, l'altra cara de la moneda

Tot i així, hi ha un capítol de l'economia catalana que ha estat víctima d'un retrocés en els últims dos anys. Es tracta de la indústria, la principal afectada del context de desacceleració que ha marcat el 2019. "Som una economia amb una important implantació d'aquest sector, que és el gran protagonista de les exportacions", ha explicat Modest Guinjoan. Respecte al 2017, a Catalunya l'índex de producció industrial –que mesura l'evolució del valor afegit que generen les empreses manufactureres– ha reculat un 0,5%, una caiguda superior al 0,2% que ha baixat en el conjunt d'Espanya.

Segons Guinjoan, la indústria pateix les repercussions del que passa als mercats internacionals amb elements desestabilitzadors com la tensió comercial entre els Estats Units i la Xina, la incertesa pel Brexit o la frenada de l'economia alemanya. No obstant, Goula s'ha mostrat confiat que tots tres factors perdran incidència després del principi d'acord entre les dues potències, la majoria de Boris Johnson en les eleccions al Regne Unit i la millora de les previsions macroeconòmiques anunciada pel ministeri de finances alemany.

stats