Dues empreses pugnen per salvar la històrica Cremalleras Rubí
El grup industrial IRG fa l'oferta més alta, de 6,5 milions, per quedar-se les instal·lacions i més del 90% dels 110 empleats
BarcelonaCremalleras Rubí, una de les empreses més antigues dedicades a la fabricació de cremalleres, té damunt de la taula dues ofertes per salvar-la de la liquidació en què va entrar fa mesos pressionada pel seu deute. Els dos possibles compradors es comprometen a respectar dues línies vermelles: salvar la majoria del centenar de llocs de treball i conservar la fàbrica a Rubí, on va començar fa gairebé 90 anys i des d'on ven cremalleres per als principals gegants tèxtils de tot el món.
El grup IRG Capital Partners, de capital català, és el que ha aportat l'oferta més elevada al jutjat mercantil i ofereix 6,5 milions d'euros per la unitat productiva. Dels 110 empleats, es compromet a incorporar-ne 102 d'entrada i anar ampliant la plantilla a mesura que avanci el pla inversor, xifrat en 4,5 milions. En cinc anys, es proposa passar dels vuit milions de facturació previstos aquest any a 13 milions i 135 empleats.
El soci d'IRG Xavier López ha explicat a l'ARA els tres motius que han empès el grup a intentar quedar-se les instal·lacions: "És una empresa amb experiència i que ha sabut trobar el seu nínxol, té una cartera important de clients –que ha mantingut tot i el concurs de creditors– i està molt internacionalitzada", explica. Més de la meitat del negoci de la companyia depèn dels mercats estrangers.
La segona oferta és de dos inversors catalans exdirectius i exaccionistes de l'antiga Taurus d'Oliana. Segons ha pogut saber l'ARA, es tracta de Jorge Tornini, actual amo d'un grup empresarial que aglutina diverses societats com Hormipresa i Leds-C4, i d'Àngel Riudalbàs. Tots dos han posat damunt la taula 3,2 milions i el compromís de quedar-se d'entrada amb 101 treballadors, segons fonts properes al procés concursal.
L'administrador concursal haurà d'analitzar ara les ofertes, demanar informació i, en última instància, fer un informe amb el qual el jutge decidirà a qui adjudica les instal·lacions. La planta de Rubí confia en una solució favorable que garanteixi la continuïtat després de mesos de procés concursal en què les instal·lacions han funcionat amb normalitat. El problema de Cremalleras Rubí, apunten fonts de l'empresa, no són les comandes, sinó el passiu, que supera els set milions d'euros.
Una indústria propietat dels treballadors
Els treballadors de Cremalleras Rubí viuran en mans dels nous amos un capítol de rellançament en la seva convulsa història, que es remunta a 1926. L'empresa va néixer de la mà de capital estranger, el grup britànic Imperial Metalurgic Industries (IMI) i el fabricant alemany Opti. La crisi dels 80 va situar-la per primer cop en risc de desaparèixer, però els mateixos treballadors van fer una oferta i se la van acabar quedant.
L'empresa va evolucionar cap a una societat anònima en què els accionistes van seguir sent treballadors, però la crisi va tornar a sobrevolar 'les cremalleres' fa sis anys. Aleshores es va declarar un concurs que va acabar en acord amb els creditors, però la companyia va incomplir l'acord de retornar el deute i va entrar, de nou, en una fase crítica. El novembre de l'any passat va declarar-se la fase de liquidació que ha derivat en una posada a la venda de la unitat productiva per garantir el futur del negoci.
En tota aquesta llarga travessia, l'empresa no ha aturat la producció i ha conservat una cartera de clients fidels, sosté el responsable d'IRG que opta a l'adjudicació. "És un cas insòlit que reflecteix la implicació de la plantilla i això és un actiu molt important", afegeix López.
El jutge ha donat deu dies perquè l'administrador sol·liciti informació als possibles compradors abans de decidir-se per un dels dos. Els treballadors havien fet l'intent de tornar a presentar oferta per seguir sent propietaris de l'empresa, però a la vista de les que s'han presentat, han desistit de continuar amb la iniciativa, sostenen des de la companyia.