BarcelonaLa decisió de Fira de Barcelona al juliol de contractar una empresa de riggers per muntar l’escenari del Sónar perquè la plantilla de l’empresa que tenia adjudicat el servei feia vaga ha obert la carpeta judicial sobre quan es considera que hi ha hagut una vulneració del dret de vaga. L’aturada dels empleats d’UTE Rigging, l’empresa adjudicatària que tenia el servei prorrogat, era per reclamar que els subrogués la companyia que guanyés el nou concurs del servei els pròxims quatre anys. El judici sobre si hi ha hagut o no vulneració al dret a vaga se celebrarà demà, i l’encarregat de dictar sentència serà el mediàtic Santiago Vidal, considerat l’autor de la Constitució catalana.
Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi De fet, no és el primer cop que el jutge es pronuncia sobre aquest cas. Al juliol ja va descartar aplicar mesures cautelars, tal com li reclamaven els riggers, per aturar el muntatge del festival. Va esgrimir dos arguments. El primer, que s’havien de protegir els interessos de tercers, és a dir, els perjudicis que podia tenir la no celebració del Sónar per al mateix festival o per a sectors com el de l’hostelaria. I, el segon, que la doctrina del Suprem deia que els efectes d’una vaga d’una empresa subcontractada no podien repercutir sobre l’empresa principal. Dit d’una altra manera: la vaga dels riggers havia d’incidir sobre UTE Rigging però no perjudicar la Fira de Barcelona.
“Aquesta decisió crea un precedent molt perillós, perquè si es vulnera el dret a vaga d’aquest col·lectiu s’acabarà vulnerant aquest dret de tots els treballadors”, assegura Àlex Lasmarías, portaveu del Col·lectiu Ronda, que porta el cas dels riggers. Pel que fa a Fira de Barcelona -en el consorci de la qual hi ha tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona-, prefereix mantenir el silenci abans de la vista “per respecte al procés judicial”. Tot i així, deixa clar que sempre ha actuat “d’acord amb els principis de legalitat”. En aquest sentit recorda que, tal com constava en el contracte amb UTE Rigging, si l’empresa no podia prestar el servei la institució podia contractar-ne una altra que sí que els assegurés el muntatge.
Si la nova sentència es manté amb la mateixa línia ¿realment pot crear un precedent sobre el dret a vaga dels treballadors de les empreses subcontractades? Per a l’advocat laboralista i professor de la UOC Pere Vidal, sí que pot obrir aquest precedent. Per al lletrat, contractar empleats per suplir vaguistes podria ser equiparable a un esquirolatge. “Per llei, s’ha de presumir que una vaga és lícita i que, per tant, s’ha de poder celebrar”, deixa clar. “Primar els interessos, en aquest cas del Sónar, no és un argument que permeti paralitzar l’exercici d’un dret fonamental com és el dret a vaga”, afegeix.
Com s’entén, doncs, que el jutge descartés aplicar mesures cautelars per aturar el muntatge del Sónar? “Les mesures cautelars no prejutgen el fons de l’assumpte”, diu Vidal.
Lasmarías recorda que cada cop hi ha més empreses que tenen serveis subcontractats, com per exemple els de la neteja. “Per tant, si es desestimés la vulneració al dret a vaga, es limitaria aquest dret a un nombre cada cop més gran de treballadors”, explica.
UTE Rigging ha presentat un ERO
Un cop celebrat el Sónar i després de més de dues setmanes de vaga dels riggers, la Fira va decidir anul·lar el polèmic concurs i la pròrroga del servei a UTE Rigging. Fins que no el torni a convocar, l’organisme fa adjudicacions directes a les empreses en funció de cada esdeveniment, fet que ha sigut denunciat pels treballadors d’UTE Rigging. La companyia, a més, va presentar al setembre un ERO per a la totalitat de la plantilla. Un expedient que, també, està als tribunals perquè es va acabar sense acord entre l’empresa i els treballadors.
CRONOLOGIA
11/07/19
Els riggers de l’empresa adjudicatària del muntatge d’escenaris de Fira de Barcelona reclamen ser subrogats per l’empresa que guanyi el nou concurs d’aquest servei. L’aturada posa en perill la celebració del Sónar, que s’ha de fer entre el 18 i el 20 de juliol.
12/07/19
Fira de Barcelona opta per contractar una altra empresa per substituir els vaguistes i garantir així la celebració del Sónar. Els riggers ho porten a la justícia perquè consideren que s’ha vulnerat el seu dret a vaga i demanen mesures cautelars, que es desestimen.
25/07/19
Fira de Barcelona retira el polèmic concurs en què no s’incloïa que la nova empresa adjudicatària del muntatge d’escenaris havia de subrogar els riggers i, alhora, extingeix la pròrroga del servei que tenia UTE Rigging. La Fira assegura que fins que no torni a licitar el concurs farà una contractació directe del servei de muntatge d’escenaris per cada un dels seus esdeveniments.
Setembre
L’extinció de la pròrroga porta UTE Rigging a presentar un ERO que deixa sense feina una cinquantena de treballadors. Les negociacions de l’ERO entre l’empresa i els empleats es tanquen sense acord i els riggers també ho porten a la justícia.