MERCATS
Economia23/01/2016

Draghi i el petroli desfermen l’eufòria borsària

Tot i la millora, l’Íbex-35 segueix amb pèrdues el 2016

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridCiclotímia borsària. Després de les turbulències de les últimes setmanes, amb el pitjor inici d’any de la història a bona part dels parquets europeus, inclòs el de referència a Espanya, l’Íbex-35, els inversors en van tenir prou amb les paraules balsàmiques de dijous del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi -reiterades ahir a Davos- i amb un lleuger repunt del preu del petroli per abraçar l’eufòria. L’Íbex-35 va pujar un 3,3%, la millor jornada des del juliol, i va encadenar dues sessions consecutives a l’alça. La dada d’ahir va servir al selectiu espanyol per donar la volta a una setmana que havia començat amb un pessimisme desbocat, amb el zenit dimecres, quan la borsa va caure un 3,2%. La setmana es va tancar amb un increment del 2,1%, el millor des de l’octubre: una muntanya russa.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Draghi va repetir ahir que està disposat a buscar més artilleria per combatre l’atonia econòmica i els vents de cara que arriben de la Xina, d’altres països emergents i de les primeres matèries. A més, va impulsar el sector bancari en afirmar que no té intenció de demanar-li més provisions. I l’efecte de les seves paraules ha tornat a funcionar -per tercera vegada- entre els inversors. No només l’Íbex va batre rècords positius després d’arrencar la setmana amb negatius. També les principals borses europees es van apuntar a l’eufòria. Amb l’euro en 1,082 dòlars, tots els parquets van tancar amb pujades, encapçalats per París, que va avançar el 3,1%; Londres, el 2,1%; Frankfurt, l’1,9% i Milà, l’1,6%.

Cargando
No hay anuncios

A les paraules de Draghi es van sumar les bones notícies que arribaven de bon matí de l’Àsia. La Borsa de Tòquio va tancar amb un important avanç del 5,8% en previsió que el banc central nipó segueixi la línia esbossada pel BCE i apliqui renovades mesures d’estímul econòmic. A la Xina, focus d’atenció -generalment en negatiu- en aquest desastrós inici d’any, també hi va haver bones notícies. Els grans selectius del gegant vermell van tancar també en verd, amb pujades d’entre l’1,2% i el 2,9%. El petroli, per la seva banda, epicentre del tsunami borsari de les últimes setmanes, amb el permís de la Xina, també es va recuperar, i el barril de Brent, de referència a Europa, va tancar als 31 dòlars a la Borsa de Londres. Això va provocar una pujada de les petrolieres, i Repsol va capitalitzar-la, amb una revalorització en la jornada del 6,9%, fet que la va portar a liderar els guanys dins dels grans valors l’Íbex, per davant de Telefónica (4,8%), Banco Santander (4,4%), BBVA (3,4%), Inditex (2,5%) i Iberdrola (2,4%). Tot i això, ampliant el focus, la pujada de Repsol es va veure superada per altres valors de l’Íbex: OHL va pujar un 15,6%, i Gamesa, un 9,4%. Les úniques empreses que van mantenir els números vermells van ser Arcelormittal (-1%) i Endesa (-0,4%).

El Popular lidera la patacada

Cargando
No hay anuncios

Tot i les bones dades dels dos últims dies, el balanç de l’any és encara nefast per a la borsa espanyola. L’Íbex acumula una baixada del 6,3% des de l’1 de gener, i tots i cadascun dels valors que la formen estan en negatiu, liderats pel Popular, que porta acumulada una caiguda de més del 21%, amb set valors més amb davallades de més del 10%.

I mentre els parquets ahir maldaven per recuperar-se dels sotracs de les últimes setmanes, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va presumir de la recuperació econòmica que segons ell ha impulsat el govern de Mariano Rajoy, i va vaticinar que el 2016 es podria deixar enrere definitivament la crisi. Només un govern que reverteixi les reformes i que no tingui mà dura amb Catalunya podria espatllar aquest vaticini, va dir, sumant-se al debat sobre les possibles aliances de govern, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.