Draghi demana a Europa més estímuls per sortir de la crisi del covid

El líder italià rep a Barcelona el primer premi a la Construcció Europea del Cercle d'Economia

La crisi del covid no s’ha acabat. Ni la sanitària, ni l’econòmica. Així ho ha avisat Mario Draghi, president del consell de ministres d’Itàlia i gran coneixedor de l’economia pel seu passat com a president del Banc Central Europeu. Draghi ha visitat Barcelona per rebre el primer premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu discurs, el premier italià ha advertit que els països europeus haurien de fer "esforços addicionals" si volen recuperar l’activitat econòmica "com a mínim" fins al nivell que estava abans de la pandèmia. Segons Draghi, "totes les projeccions" mostren que això no passarà si no s’apliquen més estímuls a una Europa que tot just està començant a desplegar els fons Next Generation però que està lluny dels ambiciosos plans que van aprovar els Estats Units, primer amb Donald Trump i ara amb Joe Biden.

Cargando
No hay anuncios

"Durant la pandèmia vam destinar recursos importants a protegir les nostres economies", ha explicat Draghi. El que es va blindar va ser el que els economistes denominen "l’oferta". Ara, ha dit l’exbanquer, cal també estimular "la demanda" perquè les empreses no es trobin que tenen capacitat ociosa, és a dir, que les fàbriques, comerços i establiments de tota mena no funcionen a ple rendiment.

Al mateix temps, un nivell més alt de creixement també hauria de permetre més capacitat per pagar el deute que tots els països han hagut d’assumir per poder fer front a la crisi sanitària, segons Draghi, per al qual també cal fer un esforç per fer arribar les vacunes als països menys desenvolupats. "No només és injust èticament, també és perillós", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

El discurs l’ha pronunciat després d’una acollida calorosa en la qual s’han sentit "paraules excessives", segons ha afirmat el mateix homenatjat, per part de Javier Faus, president del Cercle, i José Manuel González-Páramo, que és membre de la junta del Cercle i excol·lega de Draghi a la cúpula del BCE.

Canvi climàtic i desigualtats socials

El banquer convertit en polític ha assegurat que el canvi climàtic i les desigualtats socials són "els dos grans reptes dels nostres temps" i ha sostingut que "en el passat recent vam oblidar la importància de la cohesió social". Tot i que no ha explicitat ni quan ni on, el seu dard semblava dedicat a les polítiques d’austeritat europees aplicades després de la crisi anterior. Va ser Draghi, justament, qui des del BCE es va enfrontar durament amb els països liderats per Alemanya, que s’oposaven a una acció més decidida del banc per acabar amb la crisi del deute que ofegava la perifèria del continent. El premier italià ha rematat que també "vam donar la democràcia per descomptada". El seu missatge: sense cohesió social sorgeixen problemes com els que ara estem veient.

Cargando
No hay anuncios

El seu discurs ha rebut una sonora ovació dels centenars d’empresaris i directius que omplien el saló d’actes de l’hotel W de Barcelona, on el Cercle hi ha celebrat la seva reunió anual per primera vegada.