POLÍTICA MONETÀRIA

Draghi admet que la inflació no remunta

El BCE insinua que activarà noves eines per enfortir la política expansiva

Draghi va insinuar que les noves mesures sortiran de la reunió del BCE del proper 3 de desembre.
Ara
13/11/2015
2 min
Regala aquest article

BarcelonaUn dels objectius que el Banc Central Europeu (BCE) es va fixar amb el seu programa de compra d’actius no s’està aconseguint. El president del consell de govern del BCE, Mario Draghi, va admetre ahir que la inflació no remunta. L’objectiu del BCE és que hi hagi un augment de preus, que situï la inflació a prop (però per sota) del 2%. Fins ara el màxim dirigent del BCE havia justificat l’escàs creixement dels preus, fins i tot amb mesos d’inflació negativa, per la caiguda dels preus energètics. Però ahir va admetre que la inflació subjacent, la que no té en compte els preus de l’energia i els aliments frescos, tampoc va bé.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Els senyals d’una recuperació sostinguda de la inflació subjacent d’alguna manera s’han debilitat”, va admetre Mario Draghi en la seva compareixença davant la comissió d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu. Tot i les mesures que el BCE va posar en marxa a començaments d’any, els resultats en el sentit d’animar la inflació no han sigut els esperats, segons va dir Draghi, que va assegurar: “Des de la perspectiva que tenim avui, la normalització sostinguda de la inflació podria trigar més del que vam anticipar al març, quan per primer cop vam començar a veure l’impacte de les nostres mesures”.

El màxim dirigent del BCE va jugar, com ja és habitual, a crear expectatives sobre els seus pròxims moviments i fins i tot hi va posar data: la reunió del consell de govern del BCE del pròxim 3 de desembre. Com ja va fer en l’última reunió, Draghi va afirmar que la seva política de compra d’actius per injectar liquiditat als mercats podria allargar-se en el temps més enllà del setembre del 2016, que era la data prevista per acabar aquesta política. Ahir, però, va fer un pas més i va deixar la porta oberta a noves mesures per animar la inflació. “Es podrien activar altres instruments per enfortir l’impacte del programa de compra, si calgués”, va dir.

Draghi no va aclarir quins serien aquests instruments, però les seves paraules arribaven només un dia després que l’agència Reuters apuntés la possibilitat que el BCE ampliï el programa de compra d’actius al deute de les administracions regionals i locals d’Europa. Fins ara, la compra d’actius, a raó de 60.000 milions d’euros mensuals, és de deute dels estats i de deute privat amb una bona qualificació de les agències de ràting.

Efecte en els mercats

Les paraules de Draghi van tenir un efecte immediat en els mercats. Després de la seva compareixença els tipus d’interès dels bons dels principals països europeus van anar cap avall. En el cas d’Alemanya, el descens va ser d’un punt bàsic, per situar-se en el 0,60%. En el cas del bo espanyol a deu anys, va obrir el dia a 1,87% i el va tancar a 1,84%, però durant la sessió va arribar a situar-se a 1,79%.

També la divisa europea es va depreciar, i va tancar la sessió fregant el canvi d’1,08 dòlars per euro (fa un mes era d’1,14), i durant el dia va situar-se fins i tot per sota d’1,07. La borsa també va reaccionar malament i, malgrat l’allau de resultats, l’Íbex-35 va registrar un descens del 2,25%, amb només dos valors en positiu.

stats