TELECOMUNICACIONS
Economia03/03/2014

Dos empresaris es disputen crear el primer operador català de telefonia

Els dos projectes busquen finançament per fer una companyia que segueixi el model d’Euskaltel

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaL’intens moviment corporatiu i la lluita de preus que viu el sector de les telecomunicacions pot acabar tenint un resultat sorprenent a Catalunya, on s’està gestant el naixement d’un nou operador de telefonia. A hores d’ara hi ha dos projectes diferents, liderats pels empresaris Ernest Pérez-Mas i Xavier Vinyals, que competeixen per sortir al mercat. Segons el sector, a Catalunya no hi ha espai per a tots dos i el primer que surti “portarà l’aigua al seu molí”.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Atesa la saturació de l’espectre electromagnètic, les companyies naixerien inicialment com a operadores mòbils virtuals (OMV), que són el tipus de companyies que més línies estan guanyant actualment. És a dir: oferirien serveis utilitzant la infraestructura d’alguna de les grans companyies, seguint el model de Yoigo o Pepephone. El seu objectiu, però, és signar acords més profunds amb les operadores per oferir també serveis de telefonia fixa i internet.

Cargando
No hay anuncios

El projecte de Pérez-Mas, batejat com a Parlem, és el que està més avançat, segons han explicat a l’ARA diverses fonts del sector. Pérez-Mas confirma l’existència de Parlem, però diu que actualment està “aturat” i que es podria reactivar en les dues o tres setmanes vinents. Aquest empresari, amb una llarga trajectòria en el món de les telecomunicacions i que actualment treballa a la Mobile World Capital, explica que l’únic que li falta per poder arrencar la companyia és acabar de convèncer els inversors. “Hi ha molt moviment al sector i això frena els inversors”, afirma.

Possible acord amb Telefónica

Cargando
No hay anuncios

Dues fonts diferents, però, asseguren que Parlem ja està molt avançat i que l’empresa té l’objectiu de començar a operar a l’abril. Això explicaria per què Pérez-Mas diu que el projecte es reactivarà d’aquí dues o tres setmanes. Una d’aquestes fonts afegeix, a més, que Parlem ja ha tancat un acord per poder utilitzar la infraestructura de Telefónica.

Per llançar l’empresa, Pérez-Mas s’ha aliat amb Carlos Lambarri, director general d’Euskaltel entre el 1998 i el 2000. La companyia basca -que té una quota de mercat del 25% en aquella comunitat entre telefonia mòbil i fixa- és, precisament, la inspiració d’aquestes operadores catalanes.

Cargando
No hay anuncios

L’altre projecte, liderat per Xavier Vinyals, està més endarrerit malgrat que, paradoxalment, el seu embrió es va gestar durant l’època en què el tripartit governava a la Generalitat. Vinyals, conegut també perquè presideix la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, confirma que “fa anys” que té registrada l’empresa Societat General de Telecomunicacions de Catalunya. Diverses fonts afirmen que la marca comercial del seu projecte es dirà Om, però ell no ho vol revelar. “La marca comercial és secret comercial”, diu.

La inversió necessària per iniciar una companyia així varia molt en funció de si necessita infraestuctura nova. Un expert calcula que una OMV -que no necessita tenir torres pròpies- pot requerir uns 6 milions d’euros els dos primers anys. Per a una OMV, el principal cost són el finançament dels terminals que els clients comprin i també, molt important, el màrqueting.

Cargando
No hay anuncios

El sector dóna per descomptat que a Catalunya “no hi ha espai per a les dues companyies” i es considera que el més lògic seria que es fusionessin. Xavier Vinyals es mostra obert a parlar-ne “si els projectes són compatibles”, però Ernest Pérez-Mas no ho preveu de cap manera. “Om no es farà”, afirma.

La sacsejada que viu el sector de les telecomunicacions ha influït decisivament en aquests projectes. Segons Pérez-Mas, sense aquests moviments Parlem ja hauria sortit al mercat i deixa entreveure que abans de l’estiu passat va estar a punt de fer-ho. Un dels factors que ha sotragat el sector són les possibles fusions: Telefónica ha estudiat comprar Yoigo i Jazztel -unes companyies amb qui ja col·labora- i Vodafone ha explicitat el seu desig d’adquirir Ono. Al mateix temps, Vodafone ha denunciat a Competència alguns dels acords entre Yoigo i Telefónica.

Cargando
No hay anuncios

I un altre factor d’inestabilitat són les dures lluites de preus. Totes les operadores s’han llançat a oferir tarifes combinades de mòbil, telefonia fixa i internet, cosa que ha rebaixat dràsticament la factura global. “Ara mateix un projecte que neixi només oferint telefonia mòbil naixerà coix”, explica un expert del sector. Per tant, malgrat que neixin com a operadores de telefonia mòbil, la companyia que aconsegueixi sortir al mercat previsiblement haurà d’acabar oferint telefonia fixa i internet si vol tenir èxit.

El mateix expert diu que al mercat hi ha espai per a una operadora catalana “perquè la gent se la sent més seva” que les altres companyies, com passa al País Basc amb Euskaltel.