MERCAT DE TREBALL
Economia 17/04/2015

El doble de recursos per a les agències privades

El Govern reestructura el servei públic d’ocupació però garanteix que no retallarà la plantilla

Elena Freixa
3 min
NOU ESQUELET DEL SOC  El Govern vol crear set noves subdireccions, ocupades per funcionaris.

BarcelonaEls recursos de què disposarà la Generalitat aquest any per atendre, formar i orientar els aturats seran un 50% superiors als del 2014. En concret, sumant totes les partides s’arribarà als 332 milions d’euros, segons va dir ahir el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. El gruix dels diners es gestionarà des dels serveis públics d’ocupació -el SOC en el cas de Catalunya- però la col·laboració amb les empreses privades que va iniciar-se l’any passat -per llei a tot l’Estat- continuarà i anirà a més. En concret, segons Puig, les agències privades de col·locació es repartiran entre 8 i 9 milions d’euros en els programes de suport al SOC per recol·locar aturats, el doble dels recursos que el ministeri d’Ocupació els va assignar l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fons per desplegar totes les polítiques actives d’ocupació tornaran a procedir essencialment del ministeri, que hi ha destinat 212 milions. Puig va lamentar que aquesta xifra encara sigui la meitat del que rebia Catalunya fa tres anys. La Generalitat disposarà també de fons propis i del Fons Social Europeu, que sumaran 41 milions, i del programa del Fons de Garantia Juvenil, també europeu, enfocat als aturats de menys de 25 anys i que està dotat aquest any amb 79 milions.

El conseller va celebrar que el govern espanyol s’hagi compromès aquesta setmana a aportar més recursos per completar aquesta atenció als joves i ampliar-la fins als 30 anys. Mentre no arribin aquests recursos de Madrid, va dir Puig, la Generalitat tirarà endavant el seu propi programa per formar i orientar aturats d’entre 25 i 30 anys i oferir-los una oportunitat laboral, pràctiques o formació en un termini no superior als sis mesos des que s’inscriguin com a aturats.

Un altra de les línies prioritàries d’atenció serà el col·lectiu de més de 45 anys, que presenten un risc més elevat d’exclusió del mercat laboral si no es reciclen, en molts casos, o si no reben l’atenció prioritària, segons el Govern.

Nova estructura del SOC

Puig va dir que les pròximes setmanes sotmetrà a l’aprovació del Govern la reestructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya. El conseller va garantir que els canvis es faran sense prescindir de ningú: “No hi haurà impacte per a la plantilla, no es farà cap ERO”, va insistir en una compareixença davant dels mitjans després de presentar al consell director del SOC la seva proposta, que ara s’haurà de discutir amb els representants dels treballadors.

La secretària de l’àrea socioeconòmica de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben, va insistir ahir a l’ARA que els sindicats treballaran perquè la “no afectació al personal sigui una realitat”. Va demanar transparència a l’hora d’explicar quins canvis de funcions o mobilitat es volen posar damunt la taula i va avisar que lluitaran perquè cap treballador vegi rebaixades les funcions.

La proposta que per ara ha presentat el Govern es basa a estructurar el SOC en set noves subdireccions. Els sindicats, d’entrada, no ho veuen malament i avalen la proposta que al capdavant d’aquestes àrees s’hi situïn funcionaris amb experiència al SOC i no persones “de fora triades a dit i amb criteris polítics”, va dir a l’ARA el representant de la UGT al comitè d’empresa del SOC, Santos Fèlix.

Més enllà d’aquest esquelet, però, Fèlix va avisar que estaran especialment atents perquè els treballadors “funcionaris, laborals i interins” del SOC no acabin “pagant el cost que tindrà la reestructuració en un moment en què no hi ha recursos a l’administració”. La plantilla actual del SOC està formada per unes 1.300 persones, el 40% de les quals són interines. Fa quatre anys n’hi havia prop d’un miler més.

stats