Les DO del vi català guanyen terreny malgrat la pandèmia

Els cellers van augmentar lleugerament la quota de mercat, però les vendes van caure un 10%, sobretot a l'hostaleria

BarcelonaEls vins catalans van augmentar lleugerament la seva quota de mercat a Catalunya el 2020, en un exercici marcat per la caiguda de vendes fruit de la pandèmia i la plaga de míldiu que ha afectat les vinyes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, els vins de les denominacions d'origen catalanes van representar el 41,5% del total de vi venut a Catalunya l'any passat, 0,3 punts percentuals més que l'any anterior. Pel que fa al valor de les vendes, la quota dels vins catalans va pujar 1,7 punts, fins al 32,1%.

Cargando
No hay anuncios

Les DO catalanes van aconseguir augmentar lleugerament el seu pes en el mercat local malgrat la davallada generalitzada de vendes i els problemes en la producció de raïm. Concretament, la venda de vi va caure un 10,5% a Catalunya el 2020, tot i que si s'agafen únicament les vendes de vi amb DO catalana, la reducció és menor, del 8%. En canvi, el vi català sense segell d'origen va disminuir un 15,5%.

La principal causa de la caiguda de vendes és la pandèmia del coronavirus, que ha comportat el tancament o l'aplicació de restriccions d'horaris i aforaments a bars, restaurants i hotels. El canal de venda a l'hostaleria, que abans de l'esclat de l'epidèmia representava quatre de cada deu vendes per a les DO catalanes, ha passat a representar només el 26% del total venut el 2020. Això suposa que les compres de vi català per part de la restauració es van reduir un 40%, segons l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi).

Cargando
No hay anuncios

A l'altra banda, però, hi ha les vendes a l'anomenat canal d'alimentació, és a dir, les que es fan a través de botigues i supermercats a particulars, que van créixer un 13%. L'augment, però, és insuficient per compensar la caiguda en l'hostaleria.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la reducció de vendes, el director general de l'Incavi, Salvador Puig, ha destacat aquest dimecres que el sector és "fort" i té una "resiliència molt important" en moments de crisi com l'actual. Segons Puig, l'institut que dirigeix no té constància que cap celler català hagi tancat en el darrer any. En aquest sentit, el director de l'Incavi ha recordat que l'anterior recessió, iniciada els anys 2007 i 2008, tampoc va fer que abaixés la persiana cap empresa, la qual cosa el porta a pensar que els productors catalans "trampejaran" de nou la situació actual fins que torni a créixer l'economia.

Menys producció pel míldiu

Si el 2020 va ser dolent per als cellers, també ho va ser per als viticultors per culpa de la plaga de míldiu, un fong que va afectar durament gran part de les vinyes del país, així com pels baixos preus, segons Puig. La Generalitat i l'Estat van posar en marxa una línia d'ajudes de 15 milions per compensar les pèrdues.

Cargando
No hay anuncios

La producció de raïm l'any passat va ser de 311,2 milions de quilos, un 27,6% inferior a la del 2019. No obstant, Puig ha assegurat que ha estat "millor" que el míldiu afectés les vinyes l'any passat més que no pas un altre any amb més normalitat, ja que una part de la caiguda de la producció ha estat absorbida per la davallada de vendes.

Cargando
No hay anuncios

De tota la producció de raïm, gairebé la meitat (un 47,7%) s'ha destinat a la DO Cava, seguida per la DO Catalunya, amb un 13,8%; la Penedès, amb un 10,3%; la Terra Alta, amb un 6,5%, i Costers del Segre, amb un 5%. La resta de segells van rebre entre un 0,1% i un 3% del total produït, mentre que un 6,2% es va destinar a vins sense DO.