URBANISME
Economia 08/06/2019

Un plet amenaça diverses empreses de Sant Esteve Sesrovires

Els tribunals ordenen enderrocar una dotzena de naus

Xavier Grau
2 min
El polígon industrial de Sant Esteve Sesrovires té unes dues-centes naus industrials, dotze de les quals veuen perillar el seu futur a causa de diverses sentències judicials.

BarcelonaL’any 1995 l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires va fer la reparcel·lació del polígon industrial Sesrovires, un centre que a hores d’ara té unes 200 naus industrials i ocupa 43 hectàrees. Però aquell acte es va convertir en un malson i en una teranyina de plets que, 24 anys després, encara no s’ha solucionat. Una sentència judicial obliga l’Ajuntament a legalitzar o enderrocar una dotzena de naus d’aquest polígon que, amb el temps que ha passat, estan ocupades per diferents empreses que ara veuen perillar el seu futur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El problema va començar quan l’any 1998, tres anys després de la reparcel·lació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va declarar nul·la. Aquesta decisió comportava també la nul·litat de les llicències que s’havien concedit per aixecar les naus industrials. A aquest problema s’hi suma un altre plet sobre la propietat d’uns terrenys que formen part d’aquest polígon, d’uns 20.000 metres quadrats, on hi ha les naus que ara es veuen amenaçades.

Aquests terrenys eren propietat d’una família del poble, els Farràs, però es van inscriure a nom d’un altre propietari. Les diferents branques de la família han reclamat -i els tribunals els l’han reconegut- la propietat dels terrenys on es van construir aquesta dotzena de naus industrials.

La família i el consistori es van embolicar en una sèrie de litigis, i l’any 2010 un jutjat, per primer cop, va decretar l’enderroc d’aquestes naus. La sentència va ser confirmada el 2013 pel TSJC.

Però la decisió és de difícil execució. Un problema important, que reconeixen les dues parts, és que hi ha tercers que van actuar de bona fe i que ara estan afectats. Són els que van construir, comprar o hipotecar aquelles naus, que es van fer amb unes llicències d’obres que, un cop anul·lada la parcel·lació, també són nul·les.

L’últim acte és una interlocutòria del jutjat que estableix que l’Ajuntament ha de dipositar o avalar 4,6 milions d’euros per indemnitzar aquests afectats i, si cal, aprovar un pla de sanejament de les finances municipals abans del 15 de juliol. A més, una altra sentència reconeix que s’ha d’indemnitzar la família Farràs, els propietaris originaris dels terrenys, amb 2,1 milions d’euros, tot i que aquesta resolució està en fase d’apel·lació després d’un recurs del consistori. Paral·lelament, la família ha presentat una demanda de responsabilitat patrimonial contra l’Ajuntament en la qual reclama més de 13 milions, tot i que ara està suspesa a l’espera de la sentència ferma sobre la indemnització als Farràs, segons l’advocat que els representa, Sergi Aymerich.

Intent de legalització

Fonts de l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires informen que el consistori està treballant per intentar legalitzar les naus i evitar l’enderroc, i asseguren que ja s’ha inscrit la nova reparcel·lació i que s’estan fent les obres d’urbanització, de manera que quan l’obra sigui lliurada es podrà legalitzar la situació i tramitar la llicència de les empreses ara amenaçades per l’enderroc.

Les mateixes fonts municipals, a més, indiquen que la sentència d’enderroc no és fàcil d’executar, perquè hi ha unes empreses que hi estan treballant i no es pot aturar el seu funcionament d’un dia per l’altre.

stats