El testament de Berlusconi, desvelat: el seu imperi, en mans dels fills grans
L'ex primer ministre italià impedeix que cap dels seus cinc descendents controli la societat familiar en solitari
RomaMarina i Pier Silvio Berlusconi, els dos fills grans de l'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi, mort el mes passat als 86 anys, es mantindran al capdavant de Fininvest, el hòlding que agrupa totes les empreses propietat del magnat. Mentrestant, per als seus altres tres fills, el Cavaliere va reservar un dret de bloqueig perquè cap germà pugui controlar en solitari la societat de cartera familiar, segons recull el testament de l'empresari, que s'ha fet públic aquest dijous.
“Marina Berlusconi, presidenta del consell d'administració, i Pier Silvio Berlusconi, Barbara Berlusconi i Luigi Berlusconi, consellers, després d'haver-los llegit el testament del seu pare, Silvio Berlusconi, informen que se'n desprèn que cap part ostentarà indirectament el control exclusiu de Fininvest SpA, que abans exercia el mateix pare”, es llegeix en un comunicat de la societat emès després de la lectura del testament, en què no se cita la quarta filla de l'empresari, Eleonora, que ja no tenia cap paper a la societat.
Segons les últimes voluntats del magnat, la quota legítima queda dividida en cinc parts iguals (el 13,32% de tots els actius), i la part de lliure disposició queda dividida en parts iguals entre Marina i Pier Silvio, amb el 16,65% per a cadascun.
Marina i Pier Silvio són fills del primer matrimoni de Berlusconi amb Carla Dall'Oglio i els únics que tenen càrrecs executius a les empreses familiars, ja que la primogènita presideix Fininvest i el seu germà controla Media for Europe (MFE), l'antiga Mediaset. Després del repartiment de la quota d'accions que eren propietat de Berlusconi, tots dos arriben junts al 53% de les accions del grup amb quotes iguals. Els altres fills del magnat, Barbara, Eleonora i Luigi, són fruit del matrimoni amb l'actriu Veronica Lario. Als tres petits, que ja tenien una participació del 21,87% cadascun, el Cavaliere deixa només la quota legítima, que augmenta la participació dels tres germans fins al 47%.
El testament del polític i empresari va reservar algunes sorpreses, ja que Berlusconi va deixar un llegat de 100 milions d'euros per a la seva última parella, la diputada Marta Fascina, de 33 anys. L'ex primer ministre compartia la seva vida sentimental amb ella des del 2020 i fins i tot van arribar a celebrar un casament sense validesa legal el 2022. L'empresari també va deixar 100 milions d'euros més per al seu únic germà, Paolo Berlusconi, i 30 milions més per a l'exsenador Marcello Dell'Utri, cofundador de Força Itàlia, i condemnat per ser reconegut com a mediador amb Cosa Nostra, la màfia siciliana.
Les últimes voluntats del Cavaliere
La decisió sobre Fininvest s'havia adoptat el 2006. Berlusconi va escriure a mà el seu testament en un bloc de notes, però més tard, el gener del 2020, va introduir en les últimes voluntats el seu germà.
El patrimoni de l'empresari, que al llarg de la seva vida va amassar una fortuna valorada en més de 6.000 milions d'euros, comprèn a més nombroses propietats immobiliàries a Itàlia, les Bermudes o la Costa Blava, així com obres d'art, vaixells, joies i fins i tot un equip de futbol de Primera Divisió, el Monza, el repartiment del qual encara no s'ha fet públic. La joia de la corona és Villa San Martino, a la localitat d'Arcore, als afores de Milà. Segons la premsa local, la residència del magnat, escenari de les seves festes amb prostitutes menors, podria ser convertida en un museu per recordar la figura de qui va ser tres vegades primer ministre d'Itàlia i un dels homes més rics del país.