Paritat

"Al ritme actual, trigarem 40 anys més a tenir el 40% de dones en llocs directius"

Un estudi de l'ODEE conclou que la majoria d'empreses no compleixen la llei de paritat i que cal avançar "més de pressa"

BarcelonaEl nombre de dones als consells d'administració i en els càrrecs d'alta direcció de les empreses catalanes millora, però encara està lluny de la paritat. De fet, tot i que la tendència va a l'alça, "si seguim el ritme dels últims tres anys, encara en trigarem 40 a arribar al 40%" que marca la llei. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe Presència de dones en consells d'administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya, elaborat per l'Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi, actualitzat amb dades recents per incloure la llei de paritat espanyola, vigent des de l'agost d'aquest any, determina que les empreses de l'Íbex són les que estan més a prop de complir-ho, ja que en general ja compleixen en el consell, però que encara no és suficient. La norma estatal, de fet, transposa la directiva europea i l'amplia a societats no cotitzades, col·legis professionals, entitats públiques i jurats, i obliga a tenir paritat als consells d'administració, però també a l'alta direcció, cosa que la diferencia de la resta de directives europees, que només inclouen els consells d'administració.

Cargando
No hay anuncios

Les dades evidencien que, des del 2020, les empreses catalanes i espanyoles han estat reticents a complir les recomanacions del Codi de Bon Govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en matèria d'igualtat de gènere. Ara, però, la Unió Europea ha posat en marxa una directiva que estableix que les societats cotitzades han d’arribar obligatòriament al 40% de dones conselleres no executives o un 33% del total, executives o no executives, el 2026, cosa que fa pitjar l'accelerador a un canvi de cultura empresarial imminent i necessari.

Les xifres

La radiografia de la situació a les grans empreses catalanes és optimista, però insuficient: només hi ha un 18,8% de conselleres i un 25,3% de directives, una millora d'1,6 punts en tres anys. Segons l'economista i directora de l'ODEE Carme Poveda, "cal avançar més de pressa, ja que si seguim a aquest ritme, trigarem 40 anys més fins a arribar al 40%", assevera en una conversa amb l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

El sector públic és més complidor, però tampoc arriba al que dicta la regulació: 31,9% de dones davant del 64,8% d'homes. En paraules de Poveda, però, "les més preocupants són les empreses no cotitzades d'interès públic, perquè aquestes no estan obligades per llei a complir amb la paritat i a Catalunya n'hi ha unes 3.400". "Si amb aquestes 3.400 empreses ho aconseguíssim, estaríem transformant tot el teixit empresarial i la cultura en el sentit de paritat, seria un abans i un després", assegura l'experta.

Alhora, pel que fa a la bretxa salarial, l'economista assegura que s'està reduint a poc a poc, però el que es veu "és que en els llocs d'alta direcció aquesta bretxa s'amplia perquè hi ha gran part del sou que depèn dels bonus", detalla Poveda.

Cargando
No hay anuncios

El valor de les quotes

"La valoració general és que hem avançat molt a poc a poc, que en els últims tres anys la presència femenina hagi augmentat només 1,6 punts és insuficient", recalca Poveda, que considera que les quotes que instauren les lleis "permetran avançar més de pressa" en el camí cap a la paritat. "Està demostrat que els països que tenen quotes compleixen més i millor", assevera l'experta.

Cargando
No hay anuncios

Segons apunta, les quotes no van en detriment de la formació o els mèrits, i, de fet, defensa que "la presència de dones en MBAs i en formació d'alta direcció és cada vegada més alta, però el que falta és impulsar-les". A més, l'estudi evidencia que la major part del talent femení està en la base piramidal, amb dones amb formació universitària, però a mesura que es puja en la piràmide cap als càrrecs directius, en la direcció general i el consell d'administració es redueixen fins a xifres que no arriben al 20%.

Per a la directora de l'ODEE, "la recepta és canviar la mentalitat dins de les empreses, fer formació en termes de gènere i complir amb els plans d'igualtat també està anant molt bé". I afegeix: "La clau és que les companyies entenguin que és molt important incorporar talent femení als llocs de lideratge". Per a Poveda, la nova regulació "més que una obligació, és una oportunitat: les empreses tenen molt de temps per preparar-se i són cada vegada més conscients de la necessitat d'aprofitar el talent femení que tenen a les seves organitzacions".