Empreses

Puig, Naturgy i Indra, entre les empreses que s'hauran d'adaptar a la llei de paritat

El 30 de juny del 2026 les empreses de l'Íbex-35 hauran de comptar amb un 40% de dones als seus consells d'administració

MADRIDEl 30 de juny del 2026 les empreses de l'Íbex-35 hauran de comptar amb un 40% de dones als seus consells d'administració, tal com preveu la llei de paritat del govern espanyol que entra en vigor aquest dijous, i un any més tard, el 2027, la resta de cotitzades. Tot i que les companyies que conformen el selectiu de la borsa espanyola han fet passos endavant per adaptar-se a les recomanacions de bon govern corporatiu, entre les quals hi ha la de complir amb la diversitat de gènere, algunes d'elles encara estan lluny d'assolir aquest llindar mínim del 40%, des d'ara fixat per llei. De fet, l'any 2023 va tancar amb 12 de les 35 empreses de l'Ibex-35 sense complir amb aquesta fita, segons les últimes dades publicades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor borsari espanyol. Des d'aleshores, però, s'han produït diferents moviments als consells d'administració que han rebaixat les companyies que no compleixen amb el llindar mínim de presència de dones en aquest òrgan.

Inscriu-te a la newsletter Inici de curs amb la mirada al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas més paradigmàtic és el de Telefónica, que va tancar el 2023 amb un 40% de dones al consell d'administració (dels 15 membres del consell, 6 eren dones). La teleco,però, ha viscut un canvi no poc important aquest 2024: l'entrada d'un conseller en representació de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), el braç inversor del govern espanyol que ara té un 10% del capital social de la companyia. L'Estat va decidir fitxar Carlos Ocaña Orbis, el guru digital de Florentino Pérez, com a conseller de Telefónica. Amb la seva entrada, però, va sortir la vocal Carmen García de Andrés. Així, dels 15 membres del consell, avui només cinc són dones (33,33%).

Cargando
No hay anuncios

A l'empresa que presideix José María Álvarez Pallete s'hi afegeix la catalana Puig, que aquest 22 de juliol va debutar a l'Íbex en substitució de Meliá. El grup hoteler no complia amb el llindar del 40%, però qui l'ha substituït tampoc. La companyia dels perfums presidida per Marc Puig compta amb 4 dones al consell d'administració d'un total de 13 consellers, segons la informació publicada a la seva pàgina web. Això suposa que la presència de dones en aquest òrgan se situa al 30,7%.

En la mateixa línia se situen les energètiques Acciona (el percentatge de dones sobre el total de consellers és del 38,46%) i Solaria (33,33%), segons dades de la CNMV. També l'empresa dedicada a la fabricació d'acers inoxidables, Acerinox (compta amb un 36,36% de dones al seu consell d'administració), així com la constructora Sacyr, que tot i que aquest 2024 ha incorporat una dona més al seu consell d'administració, continua sense assolir el 40%: de 14 membres del consell, només 5 són dones (el 35,7%). En aquest cas, el canvi es va produir a principis del mes de juny, quan es va donar llum verda al nomenament de Susana del Castillo Bello com a nova consellera, en substitució de Juan María Aguirre.

Cargando
No hay anuncios
Paritat a les empreses de l'Íbex-35
Percentatge de dones als consells de direcció

Ni Naturgy ni Colonial compleixen

A banda de Puig, fins a tres empreses d'origen català tampoc compleixen ara per ara amb el que estableix la llei de paritat. Són Naturgy, Grifols i Fluidra. A finals del 2023, Colonial i el Banc Sabadell també formaven part d'aquesta llista. Totes dues, però, n'han sortit al llarg d'aquest 2024. En el cas de l'entitat financera, va ser aquest mes d'abril després que la junta general d'accionistes aprovés l'entrada d'Ana Colonques com a consellera independent en substitució de José Manuel Martínez. D'aquesta manera, l'entitat presidida per Josep Oliu assoleix el 40% de dones sobre el total dels membres del consell (6 de 15 membres). Pel que fa a Colonial, la immobiliària ha passat de tenir 13 a 14 membres al seu consell d'administració. Entre altres moviments, el canvi va comportar el fitxatge de l'exvicepresidenta del govern espanyol durant l'època de José Luis Rodríguez Zapatero, Elena Salgado, com a consellera dominical. Amb la seva entrada, les dones a l'òrgan de decisió de la immobiliària assoleixen el 42% (6 de 14 membres). De fet, això també s'ha produït a la socimi Merlin.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les tres cotitzades nascudes a Catalunya i pendents de complir amb la llei, les que més canvis han de fer per assolir el 40% de dones al seu consell són Fluidra i Naturgy. La companyia dedicada al sector de les piscines va acabar el 2023 amb tot just un 23,08% de dones al consell d'administració (3 de 13 membres). Els recents canvis al consell d'administració, entre els quals destaca l'entrada de les conselleres Olatz Urroz García i Esther Berrozpe Galindo, deixen la presència de dones en el 28,6% (4 membres dels 14 que conformen l'òrgan). Al seu torn, l'energètica que presideix Francisco Reynés també se situa a la cua amb un 25% de dones sobre el total de membres del consell d'administració (3 de 12 membres, segons dades de la CNMV). Finalment, Grifols comptava a finals del 2023 amb 4 dones d'un total d'11 membres al seu consell d'administració (36,36%), cosa que es manté tot i els recents canvis interns davant una possible opa de la família fundadora de bracet amb el fons Brookfield.

Indra, pendent de fer els deures

Finalment, una altra empresa amb presència de l'Estat al seu consell d'administració, però que no compleix amb la llei de paritat, és Indra. La companyia dedicada a la defensa i la tecnologia té 16 membres al consell d'administració, cosa que d'entrada ja suposa no alinear-se amb les recomanacions de la CNMV de tenir uns consells d'administració d'entre 5 i 15 membres. D'aquests 16 consellers amb què compta Indra, només 5 són dones (31,25%). Una menys, de fet, en comparació amb com va acabar el 2023.