Pau Relat, reelegit president de Fira després de tancar l'any rècord de la institució
La Fira supera per primer cop els 300 M€ de facturació i guanya 20 milions
BarcelonaEl president de Fira de Barcelona, Pau Relat, renovarà al capdavant de la institució durant quatre anys més. Així ho ha decidit el consell general de la institució aquest divendres. Relat ocupa el càrrec des del 2018; normalment els mandats són de quatre anys, però el seu es va allargar al capdavant de Fira dos anys més per la covid. El directiu és també president del grup industrial Mat Holding.
La reelecció arriba després que el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona –institució encarregada de proposar els noms del consell de Fira– ratifiqués la renovació dels vocals del consell d'administració de Fira de Barcelona escollits per la institució: Pau Relat, Mar Alarcón, Helena Guardans i Manel Vallet. Relat (Montcada i Reixac, 1968) és llicenciat en farmàcia i màster en economia i direcció d'empreses per l'Iese. També va ser president de FemCat.
Relat, com era previsible, renova el seu mandat després de tancar un exercici, el del 2024, en el qual s'han batut tots els rècords de la institució firal: per primer cop s'han assolit uns ingressos de 300 milions d'euros (un 16% més que el 2023), amb un ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions) de 53 milions d'euros (un 24% més i primer cop que se superen els 50 milions), i un benefici abans d'impostos de 20 milions. Uns registres que s'han aconseguit malgrat no créixer en esdeveniments (270 salons, congressos i actes diversos). La clau, ha explicat el director general de la Fira, Constantí Serrallonga, és que els esdeveniments "són més grans, de més impacte".
El Consell General de la Fira ha analitzat també les previsions per al 2025, any en què s'espera superar també els 300 milions d'ingressos. Seguiran grans fires com el MWC, l'ISE, Smart City Expo o Automobile, entre altres, però també hi haurà grans esdeveniments com el Congrés Mundial de Càncer de Pulmó. A més, es presenten altres reptes com el finançament i els projectes arquitectònics del Hall Zero (l'ampliació del recinte de Gran Via) i la reforma de Montjuïc, i també la gestió del Circuit de Barcelona-Catalunya, com ha recordat el mateix Pau Relat. En aquest repte, Serrallonga ha destacat com a prioritat "l'èxit rotund de la Fórmula 1" i "la consolidació d'altres esdeveniments". Respecte al futur de la Fórmula 1 a Catalunya, Serrallonga ha sentenciat: "Som experts en captar esdeveniments".
Sintonia institucional
La roda de premsa posterior al consell general ha estat marcada per la sintonia entre les diferents institucions que formen part de l'ens: Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Cambra de Comerç de Barcelona. L'alcalde, Jaume Collboni, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i el president de la Cambra, Josep Santacreu, ho han destacat, alhora que no han estalviat lloances cap a Relat: "Té tota la confiança i en fem una alta valoració", ha dit Collboni, mentre que Sàmper ha qualificat de "molt positiva" la seva feina i Santacreu ha dit que és "un president exemplar i un gran representant de la societat civil".
Relat ha destacat el rècord de negoci de la Fira després de superar el fort impacte de la covid i ha qualificat d'"intens, enriquidor i apassionant" el seu primer mandat. Després de repassar els reptes d'ampliació de recintes i gestió del Circuit per al nou mandat, ha destacat el "profund consens entre les diferents institucions i la lleialtat institucional".
Impacte econòmic i d'ocupació
La Fira de Barcelona té "un gran impacte sobre l'economia local", ha recordat Collboni. Sàmper ha destacat que té un impacte econòmic de prop de 5.000 milions d'euros, amb una gran projecció internacional, i que crea 35.000 llocs de feina entre directes i indirectes. La Fira aporta tres milions de visitants de més de 200 països diferents i un turisme de congressos que trenca amb l'estacionalitat i reparteix els ingressos durant tot l'any. El turisme de congressos, de fet, ha crescut un 15% en visitants i un 23% en ingressos, fins als 1.430 milions d'euros.