David Madí plega d’Aigües de Catalunya
El directiu va fitxar com a president de l’empresa l’any 2018 i deixa el càrrec per evitar un conflicte d'interessos
BarcelonaDavid Madí, empresari i figura clau de la política catalana des de fa dues dècades, deixarà en els pròxims dies de ser president d’Aigües de Catalunya. Segons ha pogut saber l’ARA, l’antiga mà dreta d’Artur Mas ha arribat a un acord amb l’empresa valenciana per fer un pas al costat en dues etapes: el 31 de maig va deixar de ser president executiu de la companyia i el 31 d’octubre deixarà el càrrec de president no executiu.
Consultat per aquest diari, Madí ha explicat que la decisió es va prendre abans de l’estiu davant la possibilitat que un nou projecte professional que té a l’estranger suposés un conflicte d’interessos amb Aigües de Catalunya. Així, segons la versió del consultor i empresari, la decisió es va prendre de mutu acord amb l’empresa de la família Calabuig, propietària de la companyia.
Madí va ser nomenat president d’Aigües de Catalunya el novembre del 2018 i el directiu i consultor va situar com a conseller delegat un altre ex de l’entorn convergent, Marc Pifarré. Segons va publicar Economía Digital, tots dos tenien un sou de 320.000 euros anuals. El 2019, l’empresa va abandonar beneficis per primer cop en 14 anys (va passar de guanyar 590.000 euros a perdre’n 38.000) tot i una millora de la facturació, que es va elevar als 17,7 milions, un 3% més.
L’any 2020, l’empresa va tornar a millorar la seva facturació. Segons consta al registre, la va situar en els 19,2 milions d’euros, amb uns discrets guanys de 73.000 euros. Tot i que els resultats del 2021 encara no es coneixen, fonts properes a la companyia asseguren que han tingut beneficis.
Algunes veus apunten que els mals resultats de Junts a les últimes eleccions municipals van llastar les possibilitats de la companyia. Consultat sobre aquest punt, Madí ho ha negat, i ha recordat que sota la seva presidència es van guanyar una trentena de concursos, alguns dels quals importants, com el del Montsià, amb una facturació de prop de sis milions d’euros.
El cert és que diferents fonts d’Aigües de Catalunya asseguren que la sortida de Madí de l’empresa respon al fet que no hauria complert amb les expectatives que hi havia posades en ell. Aquestes veus asseguren que la decisió del seu adeu és de l’empresa. Portaveus oficials de la companyia, però, no han volgut donar la seva versió a l’ARA.
Un consell assessor i la seu al passeig de Gràcia
Entre les primeres decisions de Madí al capdavant d’Aigües de Catalunya va figurar el trasllat de la seu de la companyia al passeig de Gràcia de Barcelona —a tocar del seu propi despatx professional— i la constitució d’un consell assessor extern integrat per Joan Puigcercós (exdirigent d’ERC), Oriol Amat (exdiputat de Junts i rector sortint de la UPF), Ernest Pérez Mas (fundador de Parlem), l'enginyer Joaquim Coello i la presidenta de la patronal de les residències privades, Cinta Pascual. El despatx del directiu a la seu d'Aigües de Catalunya al Passeig de Gràcia va ser escorcollat l’octubre del 2020 per la Guàrdia Civil, en una investigació que mirava d’aclarir si hi havia hagut finançament públic al procés independentista; avui Madí i els seus negocis continuen sent investigats.
En entorns polítics es considera que Madí exerceix encara una forta influència en l’àmbit polític —entorn del vell poder convergent— i també en l’empresarial, on fa de consultor. Aquesta influència s’ha mantingut, com ho prova la freqüent presència de polítics i periodistes al despatx d’Aigües de Catalunya en dates tan recents com aquesta mateixa setmana de convulsió a Junts per la decisió de trencar o no el Govern.
El directiu ha explicat a aquest diari que el consell assessor que ell va crear es mantindrà, i que Marc Pifarré també seguirà a l'empresa com a primer executiu sense el càrrec de president.