Finances

L'empresa de Warren Buffett acumula 175.000 M€: "Ningú sap què fer-ne"

El multimilionari nord-americà reuneix els accionistes de Berkshire Hathaway

4 min
El multimilionari Warren Buffet, president de Berkshire Hathaway, dissabte passat a l'assemblea d'accionistes de la companyia a Omaha.

BarcelonaBerkshire Hathaway, el conglomerat nord-americà presidit pel multimilionari Warren Buffett, acumula més de 189.000 milions de dòlars (uns 175.000 milions d'euros) de liquiditat en els seus llibres comptables. I la companyia, que gestiona una àmplia cartera de participacions en empreses de tot tipus, no té cap pla a curt termini per invertir-los.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La multinacional va celebrar la seva junta anual d'accionistes la setmana passada, amb la qual va congregar, com cada any, desenes de milers d'inversors i curiosos a Omaha, la ciutat de l'estat nord-americà de Nebraska on té la seu. La trobada, anomenada col·loquialment el Woodstock del capitalisme, va ser la primera sense Charlie Munger, el vicepresident i mà dreta de Buffett, que va morir amb 99 anys el novembre passat.

La multinacional és tota una referència de com gestionar amb èxit una empresa d'inversions i, amb els anys, Buffett s'ha guanyat el renom d'oracle d'Omaha fent gala de prudència, una anàlisi exhaustiva de les empreses i, sobretot, sentit comú. Ara bé, això no va evitar que, durant la reunió, lògicament els inversors qüestionessin per què l'empresa acumula aquestes immenses quantitats de diners sense invertir-los enlloc. "No crec que ningú d'aquesta taula tingui ni idea de com utilitzar-los de manera efectiva, per la qual cosa no els utilitzem", va dir Buffett, en referència a ell mateix i a l'equip directiu de Berkshire. I ho va reblar amb una (extremadament nord-americana) metàfora de beisbol: "Només bategem els llançaments que ens agraden", va afegir, sobre les inversions de la companyia.

Del total acumulat en dòlars, uns 36.000 milions són directament en metàl·lic i uns 153.000 milions són en bons del Tresor dels Estats Units. Per donar una idea de quants diners són 175.000 milions d'euros, es tracta d'una xifra superior a tota l'economia de països com el Marroc, Kuwait o Eslovàquia. O més de quatre vegades superior a tota la despesa del pressupost de la Generalitat del 2023, l'últim any amb comptes aprovats.

La cartera de participacions de Berkshire inclou un 26,8% i un 9,6% dels gegants de l'alimentació Kraft Heinz i Coca-Cola, respectivament; un 13,2% i un 2,9% dels bancs nord-americans Bank of America i Citigroup; un 21,1% de l'operador de targetes de crèdit American Express; un 6,7% de la petroliera Chevron, i un 5,1% de la tecnològica Apple, entre d'altres. De fet, aquesta última empresa és l'única de la qual es va vendre una part de la seva participació durant el 2023. En total, el conglomerat va tenir un benefici net de 96.200 milions de dòlars el 2023 després de tancar el 2022 amb pèrdues de 22.800 milions.

Debat sobre la successió

Malgrat assegurar que té corda, els seus 93 anys i la recent defunció de Munger han fet créixer els dubtes sobre el futur de Buffett i de la companyia. Amb la ironia de què fa gala sovint, el mateix Buffett en va fer broma durant la presentació dels resultats: "No només espero que vingueu l'any vinent, espero venir jo també", va dir.

Aquest 2024, com és lògic, Buffett no tenia Munger assegut al costat, sinó Gregory Greg Abel, a qui el president de Berkshire ha ungit com el seu candidat preferit a succeir-lo al capdavant de l'empresa quan ell ja no hi sigui. En un moment que els presents van trobar el més entranyable de tota la reunió, Buffett va tenir un lapsus i es va dirigir a Abel com a "Charlie".

Gregory Abel, vicepresident de Berkshire Hathaway, és el favorit de Warren Buffett per succeir-lo a la presidència de la companyia.

"Em sento molt tranquil de saber que la decisió la prendrà un consell d'administració que té molta intel·ligència i molta dedicació", va assegurar en resposta a una pregunta sobre la seva successió. "Ells ho decidiran, però si jo estigués en aquell consell, coneixent el Greg li deixaria l'assignació de capital [la potestat de decidir on inverteix el grup]. Entén els negocis molt bé i igual que entén els negocis entendrà les accions. Si saps com funcionen de debò els negocis, ja ets un gestor d'inversions", va dir sobre el vicepresident.

Malgrat tenir un nom preferit, Buffett va deixar clar que ell no decidirà res: "Aquesta decisió es prendrà quan jo ja no hi sigui. Podria intentar tornar i turmentar-los si fan les coses de manera diferent, però no crec que una taula de ouija em serveixi", va dir de broma el multimilionari.

Musk torna a pidolar a Buffett

Diumenge, una vegada acabada la trobada de Berkshire Hathaway, Buffett va rebre una petició per fer servir aquests 170.000 milions d'euros que té en un calaix: Elon Musk, propietari d'X (abans Twitter) i tercer home més ric del món (Buffett és el novè), va dir en aquesta xarxa social que Buffett hauria d'invertir en la seva altra companyia, el fabricant de cotxes elèctrics Tesla. "És un moviment obvi", va dir Musk en resposta a un usuari que suggeria que Berkshire Hathaway es desfés de la seva participació a Apple i apostés per Tesla.

No és la primera vegada que Musk manifesta en públic que Buffett hauria d'invertir en Tesla, sense tenir en compte que Berkshire ja té accions d'un competidor directe, la xinesa BYD. Malgrat la insistència del multimilionari sud-africà, les probabilitats que això acabi passant són bastant petites, ja que només fa un any el nord-americà va descartar qualsevol inversió en la indústria automobilística, un sector que des de Berkshire es considera massa volàtil i amb un elevat grau de competència entre empreses. De fet, a la junta d'accionistes de l'any passat Buffett va dedicar algun elogi a Musk, però al seu costat el traspassat Munger es va dedicar a matisar-los amb un to passivoagressiu que demostrava que no li tenia una gran estima.

stats